OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

cinturó

Nom anglès debelt (en)
substantiu masculím
Geografia agrària
Nom anglès debelt (en)
geografia agrària geog agr
Nom amb el qual són conegudes als EUA les gran àrees de l’Oest Mitjà i de l’oest del país dedicades al conreu.

Són àrees especialitzades en l’agricultura, que des del tercer decenni del s. XX tendeixen a diversificar llurs productes; resten en règim de total especialització únicament les voreres del llac Superior (farratge) i el centre i l’oest de Kansas (blat d’hivern). Les explotacions són grans (sempre de més de 200 ha), i sovint allunyades dels nuclis de població. L’alt grau d’assessorament tècnic i mecanització fan que la mà d’obra hi sigui sempre temporera. Les collites són fixades amb la intervenció de l’estat, que dóna previsions sobre els preus i informacions sobre les condicions del mercat, per a evitar-ne la saturació. Hom hi pot distingir: cinturó verd o de la llet (Dairy Belt), que s’estén des de l’est de la vall del riu Red fins a les ribes dels Grans Llacs i el litoral atlàntic, passant per Minnesota i Wisconsin; produeix farratge i blat de moro, que, a causa de les fresques temperatures d’estiu, no madura i que hom destina al bestiar; permet l’existència d’una nombrosa cabanya de bovins, que el converteix en la zona de màxima producció de llet i derivats dels EUA; cinturó del blat (Wheat Belt), que s’estén per les grans planes del nord del país (blat de primavera) i pel sud de Nebraska i pels altiplans de Colúmbia (blat d’hivern); actualment, hom associa el blat amb farratge, ordi, lli i patates; cinturó del cotó (Cotton belt), que s’estén des del sud de Mississipí fins al golf de Mèxic; els darrers anys hi ha minvat la producció de cotó a causa de la intervenció de l’estat, que, per evitar una davallada dels preus, n'ha estimulat la substitució pel conreu del cacauet; cinturó del blat de moro (Corn Belt), que ocupa el centre de la conca del Mississipí; s’especialitzà en la producció d’aquest conreu per la humitat elevada i la temperatura estival i per les necessitats de blat de moro en gra per als ramats dels ranxos de les planes del nord, abans d’ésser enviats als grans escorxadors de Chicago, Omaha, Kansas City o Cincinnati; posteriorment diversificà la seva producció (hi introduí blat d’hivern, civada, farratge i soia), i esdevingué alhora el gran centre productor de carn dels EUA (bestiar gros i porcí).

Llegir més...