i formació professional | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

formació professional

substantiu femeníf
Educació
ensenyament enseny
Preparació de l’alumne en les tècniques de la professió per ell elegida.

Hom sol referir-se més específicament amb l'expressió "formació professional" a les titulacions no universitàries de tipus tècnic que es cursen en itineraris d’etapes i durada variables. La formació professional (ensenyament) inclou, ultra les qüestions tècniques, les socials, econòmiques, empresarials i sindicals. A l’Estat espanyol, durant el franquisme la llei d’educació del 1970 programà la formació professional, consistent només en les especialitats d’ electricitat, mecànica i administració, com l’alternativa tècnica al batxillerat. El fracàs d’aquest model d’ ensenyament secundari aconsellà potenciar la formació professional amb el nou sistema a partir del 1990.

Estructurat en dos graus, mitjà i superior, per a accedir al primer hom exigeix el graduat d’educuó secundària, mentre que per al segon és necessari el batxillerat, i els títols corresponents a ambdós són, respectivament, els de tècnic i tècnic superior. La nova formació professional, que a mitjan anys noranta oferia més de 200 especialitats, inclou com a hores lectives les pràctiques en empreses. Les noves especialitats s’implantaren progressivament des del curs 1987-88 amb el nom de mòduls professionals de nivell 2 i 3, que posteriorment, a partir del 1995-96, es definiren com a cicles formatius. El nou sistema comportà un gran augment de l’alumnat. A Catalunya, el departament d’Ensenyament inicià el 1997 la confecció del mapa escolar de la formació professional, que defineix les especialitats a cada centre.

Al juny del 2015 el Parlament de Catalunya aprovà la llei de formació i qualificació professional de Catalunya, que integrava la FP educativa (recollida en la Llei d’Ensenyament de Catalunya de l’any 2009) i la FP laboral, fins aleshores segregades i a càrrec dels departaments d’Ensenyament i Ocupació, respectivament. Fou creat el Sistema Integrat de Qualificació i Formació Professional de Catalunya per a coordinar els centres de formació, oferir orientació laboral i reconèixer l’experiència laboral.

Llegir més...