i esparver vulgar | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

esparver vulgar

Nom científic de l’Accipiter nisus, moixet, moixeta
substantiu masculím
Zoologia
Nom científic de l’Accipiter nisus, moixet, moixeta
Esparver vulgar
© Leif Bolding
ornitologia ornit
Ocell de l’ordre dels falconiformes, de la família dels falcònids, de 27 a 38 cm de llargada, ales curtes i arrodonides, cua llarga, cap petit, bec curt, potes esveltes de color groc i urpes molt fortes.

Els mascles presenten el plomatge de les parts superiors gris pissarrenc, el de les inferiors blanc roig amb moltes franges de color gris vermellós i una taca blanca al clatell. Les femelles són molt més grosses que els mascles (de vegades el doble), presenten sobre l’ull una ratlla blanca que els arriba fins a l’occípit i tenen les franges de les parts inferiors blanques i burelles. Ambdós sexes presenten franges grises a la cua. És molt voraç i caça tant al descobert com a l’aguait. Nia preferentment als arbres, sobretot als pins. Habita a gairebé tot Euràsia, és migrador parcial a l’hivern i arriba fins al sud del Sàhara; nia i hiverna al Principat i al País Valencià, i a les Balears només hiverna.

Col·laboració: 
JTO

Llegir més...