OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

falcó mostatxut

Nom científic delFalco subbuteo, albanell
substantiu masculím
Ornitologia
Nom científic delFalco subbuteo, albanell
Falcó mostatxut
© fototeca.cat
ornitologia ornit
Falcó, de la família dels falcònids, d’uns 30 a 35 cm.

Presenta les parts superiors de color negre pissarrenc; les galtes i una franja ampla i vertical a sota de cada ull són negres, i la gola i les parts laterals del coll són blanques; tenen el pit i els flancs de color blanc rogenc, amb ratlles verticals negrenques, i el ventre i les parts més inferiors són d’un marró rogenc molt viu. El bec és blavenc, amb la punta més fosca, i la cera, el cercle orbitari i les potes són d’un groc viu. S'alimenta d’espiadimonis, coleòpters grossos, ortòpters, lepidòpters, orenetes i falcillots, i fins i tot de petits mamífers. Fa la posta en nius abandonats de garsa, gaig, cornella, etc, preferentment a prop d’algun pantà, riu o llac. Habita a tot Europa i al centre i nord d’Àsia i Àfrica; nia durant l’estiu a la Catalunya continental, i passa en migració per les balears.

Llegir més...