irradiació

f
Alimentació

Tractament dels aliments amb radiacions ionitzants (raigs gamma i electrons accelerats) per tal de prevenir-ne certes alteracions, segons quina sigui la quantitat de radiació rebuda.

A dosis baixes (fins a 1 kGy), s’inhibeix la germinació, es retarda la maduració i s’exerceix un efecte insecticida; a dosis mitjanes (de 1 a 10 kGy) es redueix la població microbiana i el nombre d’agents patògens no esporulats i es milloren les propietats tecnològiques dels aliments; i en dosis altes (de 10 a 50 kGy), s’eliminen els virus i es produeix una esterilització comercial completa. La irradiació, però, pot produir alteracions secundàries en el producte alimentari (com és ara l’oxidació de greixos, certes pèrdues d’aromes, etc) o en l’envàs. Al novembre del 1980, un comitè internacional definí la innocuïtat del tractament d’irradiació dels aliments en les dosis indicades; tot i així és autoritzat amb precaució per les institucions estatals. A l’Estat espanyol la irradiació d’aliments només és autoritzada (1986) per a inhibir la germinació.