OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

mineral

substantiu masculím
Mineralogia i petrografia
Classificació dels minerals
© fototeca.cat
mineralogia mineral
Sòlid homogeni i de composició química definida, format a la natura per un procés inorgànic i que posseeix, normalment, una estructura ordenada dels àtoms o de les molècules que el constitueixen.

La condició de sòlid natural és essencial, puix que al laboratori és possible de reproduir la majoria dels minerals, però en aquest cas són anomenats sintètics. El fet d’ésser un sòlid homogeni vol dir que hi ha una sola classe de substància constituent, la qual no pot ésser descomposta en altres de més simples per procediments físics.

La condició que sigui format per un procés inorgànic elimina aquells sòlids homogenis produïts per animals i plantes (closques de mol·luscs, coralls, etc.). La composició química definida vol dir que el mineral ha d’ésser una combinació, i les combinacions químiques posseeixen una composició definida que és expressada per la seva fórmula. Cal distingir entre composició química definida i fixa, puix que la fórmula de molts minerals té, de fet, un cert marge de variació. Finalment, el fet de tenir una estructura ordenada dels àtoms vol dir que els minerals són sòlids cristal·lins.

Col·laboració: 
JNo / TMC

Llegir més...