olmeca

f
m
Etnologia

Escultura olmeca trobada a les ruïnes de Teotihuacán, a Mèxic. Els olmeques varen ser els primers pobladors d’aquesta ciutat

© Corel Professional Photos

Individu d’un grup de pobles precolombins que es desenvoluparen a la costa del golf de Mèxic, a l’actual estat de Veracruz, entre el 800 i el 300 aC.

Es tracta de la cultura mexicana més antiga i qui sap si la més creadora, car la seva influència es troba pràcticament a l’etapa preclàssica de totes les cultures de l’antic Mèxic. El primer centre olmeca fou la ciutat de La Venta, la més antiga de Mèxic, situada en una petita illa envoltada d’aiguamolls, on s’han descobert places cerimonials, plataformes de terra apilotada, piràmides, grans altars i esteles de pedra tallada plens de relleus, i, sobretot, sis monumentals caps humans de pedra de 3 metres d’alçada i de 15 tones de pes, admirablement tallats i molt realistes. També s’han descobert a La Venta nombroses inscripcions jeroglífiques, les quals demostren que els inventors de l’escriptura, el sistema numèric i el calendari, que més tard desenvoluparen els zapoteques de Monte Albán, i sobretot els maies del Yucatán, foren els olmeques. Un altre tret interessant d’aquesta cultura era la talla de pedres molt dures, com el jade, amb el qual feren figuretes meravelloses. Els olmeques sembla que veneraven una divinitat de la terra i la fecunditat que tenia la figura del jaguar. S'han trobat moltes figuretes de nens que tenen faccions de jaguar. A més de La Venta, s’han descobert altres centres olmeques, com Tres Zapotes, San Lorenzo i Cerro de las Mesas. Són també atribuïdes als olmeques les figures dels Dansaires gravades a les lloses de la primera etapa de Monte Albán; apareixen també els trets olmeques a les primeres manifestacions culturals de Teotihuacán i a la més antiga piràmide del territori maia, trobada a Uaxactún.