pastís

pastel (es), cake (en)
m
Pastisseria

Pastís de xocolata amb corona de nata

© Fototeca.cat

Qualsevol producte fet a base de massa de farina, mantega i sucre, aromatitzada i cuita al forn.

Les formes, les dimensions i els ingredients addicionals dels pastissos són molt diversos, i hom els guarneix o els farceix amb crema, fruita, etc. Les pólvores per a productes de pastisseria són barreges de diversos ingredients, especialment de farines, fècules, ous, llet i derivats, fruita seca, sucs de fruita concentrats, vainilla, cacau i derivats, canyella, extractes de cafè, espècies, aromes, sucre, sal, greixos, llevats naturals o gasificadors i additius (colorants, texturitzadors i àcids orgànics). Llur valor nutritiu és energètic, especialment si són rics en greixos. Són poc digeribles, a causa dels greixos i els olis essencials, i s’alteren amb facilitat, sobretot si l’ambient és càlid. L’anàlisi es complexa i pot incloure assaig sensorial, determinació de proteïnes, sucres, fècules, greix, humitat, cendres i metalls tòxics, investigació d’additius i observació microscòpica.