peu de cabra

anatifa, percebe
m
Carcinologia

Nom donat als crustacis cirrípedes de l’ordre dels toràcics pertanyents als gèneres Lepas, Pollicipes i Scalpellum, caracteritzats pel fet que s’adhereixen a un substrat variable mitjançant un peduncle carnós en el qual hi ha la regió cefàlica, mentre que la resta del cos és protegida per unes plaques calcàries que formen en conjunt la cuirassa o closca del crustaci.

A causa d’aquesta especial disposició, la regió cefàlica es presenta molt modificada, sense antenes ni ulls, i gairebé sense antènules. La regió toràcica presenta sis parells d’apèndixs bífids que sorgeixen de les plaques de la cuirassa i actuen com a brànquies. L’alimentació, planctònica, depèn també del moviment dels apèndixs toràcics. Són hermafrodites, amb fecundació interna i creuada, i el desenvolupament és indirecte mitjançant larves nauplis, metanauplis i cipris, que després d’una vida lliure es fixen. L’espècie Lepas anatifera o anatifa, que es fixa a objectes flotants, és comuna a la Mediterrània. Els peus de cabra són comestibles i objecte d’un comerç actiu, especialment les espècies del gènere Pollicipes.