i el Molí d’Espígol | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

el Molí d’Espígol

Espígol, Espígol Gros, Molí de l’Espígol
Jaciment arqueològic
Urgell
Espígol, Espígol Gros, Molí de l’Espígol
Vista aèria del Molí d’Espígol
Museu d’Arqueologia de Catalunya
Jaciment arqueològic del municipi de Tornabous (Urgell), situat a menys de 1 500 m al NE del cap de municipi, a la dreta del canal d’Urgell, i al límit occidental de la partida d’Espígol, a les darreres terres de secà i en un petit desnivell, el tossal d’Espígol, gairebé al peu de la serra d’Almenar.

És el jaciment més important de la comarca i un dels més significatius de l’època ibèrica de les terres de Ponent. Les restes arqueològiques del Molí d’Espígol mostren l’existència d’un poblat amb una ordenació urbanística molt racional. Els carrers s’entrecreuen formant una retícula, segons la urbanització hipodàmica pròpia de moltes colònies gregues, la qual cosa indica la gran influència que rebé d’aquest poble l’antiga població ilergeta. S'hi aprecien un total de quatre muralles, que es van construir durant les diferents èpoques en què aquest poblat va ser habitat. Es calcula que la seva població, en la fase de màxim desenvolupament, fou d’uns 6.000 h i que s’hi van aixecar unes 500 cases. Aquetes dades fan d’aquest jaciment un veritable centre neuràlgic de la cultura ilergeta. Tot i que no es descarta una ocupació anterior, les restes més antigues que s’han posat al descobert fins ara són de finals del segle VI o inicis del V aC. La darrera fase de poblament es calcula que devia acabar al final del segle III aC, amb l’arribada dels romans. A principis del s. I aC, el poblat fou definitivament abandonat.

Aquest poblat ibèric va ser descobert durant l’època de la Mancomunitat (1919). Però no va ser fins l’any 1970 que s’inicià la primera campanya d’excavacions, a cura d’Antoni Llorens, responsable del Museu Diocesà de Solsona; l’any següent s’hi afegí l’Institut d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Barcelona i les excavacions passaren a ser dirigides pel professor J. Maluquer de Motes. A les excavacions fetes l’any 1991, hom trobà la base d’una torre que devia haver tingut una alçària de 9 m, la presència de la qual pot ésser justificada per la situació del poblat, que es troba en una plana, contràriament al que era habitual.

L’actual recinte del Molí d’Espígol, envoltat per una tanca metàl·lica, té, a més de les excavacions, un centre que mostra part del material arqueològic que s’ha anat trobant al jaciment. L’any 2009 fou declarat Bé Cultural d’Interés Nacional.

A la part més alta de la partida d’Espígol, en un turó elevat proper a la Masia Foix, hi ha restes d’un poble medieval que probablement és l’antiga població d’Espígol, que dóna nom al terme.

Llegir més...