OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Museu del Joguet de Catalunya

Cinematografia    Jocs
Reproducció de la Torre Eiffel al Museu del Joguet de Catalunya
© MJC/F
museologia museol
Museu situat a l’antic Hotel París de la Rambla de Figueres, que recull una de les col·leccions de joguines més importants de Catalunya.

Inaugurat el 18 de juny de 1982, la major part del material que exposa són joguines antigues, fabricades per les indústries catalanes i valencianes. Són molt extenses les sèries de nines, autòmats, teatrins, patinets, ossets, circs, jocs de construcció, retallables, trencaclosques, trens i soldats. El museu s’obrí al públic com a col·lecció privada fins el 1997, any que Josep Maria Joan Rosa i Pilar Casademont Sadurní, propietaris de la col·lecció, crearen la Fundació del Museu del Joguet de Catalunya, a la qual cediren gratuïtament tot el fons. Després d’un període d’obres per adequar i rehabilitar l’edifici, datat del 1767, el museu tornà a obrir el 12 desembre de 1998.  

Exposició de peces al Museu del Joguet de Catalunya sota els peus dels visitants
© MJC/F
D’una col·lecció de més de 15.000 peces, s’exhibeixen aproximadament 4.500. Formen part de la col·lecció joguines que havien pertangut a personatges com Ernest Lluch, Salvador Puig i Antich, Quim Monzó, Pascal Comelade, Anna Maria i Salvador Dalí, Joan Brossa, Antoni Tàpies, Joan Miró, Pere Casaldàliga, Terenci Moix, etc. Hi ha exposades també nombroses fotografies d’infants amb la seva joguina. Entre d’altres, ha estat guardonat amb el premi ACCA de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (1982), el Premi Nacional de cultura popular (1999), la Creu de Sant Jordi (2007) i el premi IPA, concedit per l’Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar (2009).

Col·laboració: 
JRoR

Llegir més...