i Albert Pla i Álvarez | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Albert Pla i Álvarez

Música
Albert Pla i Álvarez
© Alberto González Rovira
música mús
Cantautor.
Sabadell, Vallès Occidental, 22 de setembre de 1966

Debutà el 1988 guanyant la IV Muestra de Canción de Autor de Jaén. Publicà el primer disc el 1989, i remogué l’ortodòxia de la cançó d’autor catalana. Ho sento molt contenia textos explícits i irreverents sobre sexe, amor, mort i escatologia, i l’actitud escènica de Pla, en escenaris minimalistes, assegut en un sofà amb actitud desvalguda, causà admiració o rebuig a parts iguals. Mantingué el seu tarannà artístic amb Aquí s’acaba el que es donava (1990), any en què rebé el Premi Nacional de música de la Generalitat de Catalunya.

Convertit en un cantautor inclassificable però sempre identificat amb la provocació i la polèmica, el 1992 publicà el seu primer disc en castellà, No sólo de rumba vive el hombre, escollit millor disc de l’any a l’Estat espanyol per la revista barcelonina Rockdelux. La carrera de Pla topà amb la censura de la indústria discogràfica el 1993 quan pretenia publicar el seu següent disc, Veintegenarios, que contenia el tema La dejo o no la dejo, que alguns sectors qualificaren d’apologia del terrorisme. El disc no es publicà fins el 1997, rebatejat com Veintegenarios en Alburquerque i amb la col·laboració de Francesc Pi de la Serra i del cantant basc Fermín Muguruza.

El 1994 havia editat Supone Fonollosa, en què versionà textos del poeta Josep Maria Fonollosa. El 2003 repetí l’experiència musicant textos del poeta Pepe Sales a Cançons d’amor i de droga. L’any anterior havia editat una col·lecció de cançons de bressol, Anem al llit?, amb una versió de Qualsevol nit pot sortir el solde Jaume Sisa. El 2006 dirigí una mirada al conjunt de la seva obra en el disc antològic Vida y milagros, i presentà l’espectacle musicoteatral El malo de la película. El 2008 lliurà material original a La diferencia, un treball que presentà en una gira en solitari, i l’any 2011, amb Pascal Comelade publicà Somiatruites, a partir de l’espectacle homònim. El 2015 estrenà l'espectacle Guerra i publicà la novel·la Espanya de merda.

Col·laboració: 
SMF
Data de revisió: 
2015-11-23
Llegir més...