i Josep Manuel Lara i Bosch | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Josep Manuel Lara i Bosch

Nom amb què fou conegutJosé Manuel Lara Bosch
Economia    Disseny i arts gràfiques
Nom amb què fou conegutJosé Manuel Lara Bosch
Josep Manuel Lara i Bosch
© Generalitat de Catalunya
economia econ i arts gràfiques gràf
Empresari.
Barcelona, Barcelonès, 8 de març del 1946 — Barcelona, Barcelonès, 31 de gener del 2015

Fill de José Manuel Lara Hernández, es llicencià en ciències econòmiques a la Universitat de Barcelona i des del 1968 estigué vinculat a l’Editorial Planeta, de la qual fou nomenat conseller delegat el 1996. Després de la mort del seu pare (2003), accedí a la presidència del Grup Planeta. Fou un dels principals artífexs de la diversificació de l'empresa als mitjans audiovisuals i a internet, i també de la consolidació del grup com a primera multinacional de la indústria cultural en llengua castellana.

Presidí algunes de les empreses en les quals participà el grup, entre d'altres, Antena 3 TV. Entre altres càrrecs, fou membre del consell consultiu del BBVA, membre dels consells d’administració del Banc Sabadell Atlàntic i de la Fira de Barcelona, i el 2005 rellevà Antoni Brufau en la presidència del Cercle d’Economia, càrrec en el qual fou substituït el 2008 per Salvador Alemany. Fins el 2009 fou un dels principals accionistes del Reial Club Esportiu Espanyol de Barcelona. Mostrà una bel·ligerant oposició a la independència de Catalunya arran de l'ampli moviment sobiranista iniciat a Catalunya al principi de la segona dècada del segle XXI.

Després de la mort del seu pare (2003), n'heretà el títol de marqués del Pedroso de Lara. El 2007 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, l’any 2008, amb el premi Montblanc de mecenatge per la seva tasca al capdavant de la Fundación José Manuel Lara, creada pel seu pare el 1992, i l’any següent, amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts. El 2012 rebé l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil, i el 2013, la Medalla al Mèrit al Treball del Govern espanyol.

Col·laboració: 
ASV

Llegir més...