OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

corfbol

balonkorf (es), korfbal (en), Korbball (de)
substantiu masculím
Esport
balonkorf (es), korfbal (en), Korbball (de)
Partit de la selecció catalana de corfbol contra Sud-àfrica al Mundial sub-23 (Barcelona 2012)
© Federació Catalana de Korfbal
esports esport
Esport practicat entre dos equips de vuit jugadors (4 homes i 4 dones) cadascun, que cerquen d’introduir una pilota dins una cistella de vímet que no té tauler, situada a 3,5 m d’alçada i a 6,67 m de la línia de fons.

Cada camp de joc és dividit en dues zones, una d’atac i una de defensa, i en cada zona només hi pot haver dos jugadors de cada equip. Té els seus orígens a Suècia, i a l’inici del segle XX el professor d’educació física Nico Broekhuysen l’introduí als Països Baixos. L’any 1923 es creà la Federació Internacional de Korfbol a Rotterdam i a partir de la Segona Guerra Mundial s’anà estenent per tot Europa i arribà també als EUA. L’any 1977 es disputà el primer campionat mundial. Al començament dels anys vuitanta es practicà pere primera vegada a Catalunya i en foren els pioners dos col·legis de Terrassa: el Liceu Egara i el Pere Viver.

El 1990 es fundà l’Associació Catalana de Corfbol, que posteriorment es convertí en Federació Catalana de Corfbol, i que el 1997 organitzà la copa d’Europa. El 2003 el campionat d’Europa es disputà a Terrassa, Badalona, Sant Boi i Mataró. Aquest mateix any la selecció catalana es proclamà campiona del mundial B. L’octubre del 2005 la Federació Internacional de corfbol admeté com a membre de ple dret la Federació Catalana de Corfbol per 37 vots a favor i 5 en contra.

Aquest esport es convertí, d’aquesta manera, en el primer en què la Federació Catalana era reconeguda per l’organisme internacional corresponent. La temporada 2010-11 participaren en competicions regides per la Federació Catalana 213 equips pertanyents a 63 clubs i associacions d’aquest esport a Catalunya, i fou campió de lliga el CK Vallparadís, i campió de copa el CE Vilanova i la Geltrú. L’any 2011 la selecció catalana fou campiona del Torneig internacional quatre nacions, en el qual s’enfrontava amb les de Rússia, Anglaterra i Alemanya. El CK Vallparadís, a més, ha obtingut dues vegades l’Europa Shield (2009 i 2011), un dels trofeus europeus més importants de l’esport.

Col·laboració: 
EBon / DSV

Llegir més...