i Fundació Vila Casas | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Fundació Vila Casas

Accès principal del Museu Can Framis (Barcelona)
© Fundació Vila Casas
museologia museol
Entitat privada sense ànim de lucre fundada l’any 1986 per l’empresari farmacèutic Antoni Vila i Casas amb l’objecticu prioritari de promocionar l’art contemporani català.

La Fundació disposa de cinc espais expositius que formen part del llegat arquitectònic català: a Barcelona, l’Espai Volart, Espai Volart 2 i Museu Can Framis; a Palafrugell, Museu Can Mario; i a Torroella de Montgrí, Museu Palau Solterra.

L’Espai Volart, creat el 2004 en un antic magatzem modernista de mantellines, és dedicat a exposicions temporals i projecta exposicions monogràfiques d’artistes del fons de la Fundació. 

L’Espai Volart 2, emplaçat a l’edifici contigu a l’Espai Volart, programa exposicions temporals amb la finalitat de recuperar la memòria d’artistes que han estat noms cabdals a l’hora de reconstruir la història recent de l’art català.

El Museu Can Framis, ubicat en una antiga fàbrica de llana integrada per dues naus d’arquitectura industrial vuitcentista i una tercera de nova planta, situat al districte 22@ de Barcelona, acull el fons pictòric de la Fundació. Aquest museu, creat el 2009, disposa de més de 3.800 m 2 expositius i destina una àrea a tallers pedagògics; l’any 2009 rebé el premi Nacional de Cultura en la categoria de Patrimoni Cultural.

El Museu Can Mario, ubicat en una antiga fàbrica surera d’arquitectura industrial del començament del segle XX, és dedicat a l’escultura contemporània i conté el fons escultòric de la Fundació; també disposa de sales temporals on es presenten els treballs dels escultors que pertanyen a la col·lecció i d’una àrea destinada a la celebració de conferències.

Pati del Palau Solterra, a Torroella de Montgrí
© Fundació Vila Casas

El Museu Palau Solterra, ubicat en un edifici d’arquitectura civil del segle XV, amb decoració renaixentista i noucentista, conté el fons de fotografia contemporània nacional i internacional de la Fundació. A més, el Palau Solterra disposa de sales on es presenten exposicions temporals de fotografia i d’un auditori, on se celebren cicles de conferències.

En l’àmbit sociosanitari, la Fundació desenvolupa el projecte salut a través de l’edició anual de l’Infome Quiral (sobre notícies relacionades amb l’àmbit sanitari publicades en la premsa escrita espanyola amb major difusió), de la publicació del quadern Quiral Salut , fruit del debat sobre els temes d’actualitat medicosanitària entre els diferents agents socials, i del debat obert Opinió Quiral.

Col·laboració: 
JPW
Llegir més...