OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Galina Višnevskaja

Música
música mús
Soprano russa.
Leningrad, actualment Sant Petersburg, 25 d’octubre de 1926 — Moscou, 11 de desembre de 2012

Visqué una infantesa i una adolescència molt difícils, marcades per un trencament familiar traumàtic i les dificultats econòmiques. El 1944 fou contractada per una companyia teatral que actuava per als soldats. L’any 1951 començà estudis acadèmics de cant, que hagué d’interrompre en contreure la tuberculosi. Tanmateix, l’any següent fou seleccionada per a cantar al Teatre Bolxoi, on el 1953 debutà a Ievgueni Oneguin, de Txaikhovskij.

L’any 1955 es casà amb el violoncelista Mstislav Rostropóvitx i, com a ell, les autoritats soviètiques li permeteren viatjar a Europa i als Estats Units, on obtingué un gran èxit. Malgrat que el 1971 fou guardonada amb l’Orde de Lenin, la seva creixent vinculació, i la del seu marit –amb crítiques explícites a la manca de llibertat d’expressión a l’antiga URSS–, amb la dissidència els comportà la retirada dels escenaris i, finalment, la pèrdua de la ciutadania i l’exili (1974) fins el 1990, que recuperaren la ciutadania soviètica (des del 1991, russa).

Aconseguí èxits molt remarcables tant en la interpretació operística com en la liederística, especialment amb obres d’autors russos.

Col·laboració: 
JoPas

Llegir més...