i Teresa Losada Campo | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Teresa Losada Campo

Lingüística i llengües    Cristianisme
religió relig
Activista social i arabista.
Lugo, 1943 — Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat, 25 d'agost de 2013

Franciscana Missionera de Maria resident a Sant Vicenç dels Horts, es doctorà en filologia semítica per la Universitat de Barcelona. Especialitzada en la cultura àrab i en l'islam, amplià estudis a la Universitat de la Sorbona de París, on obtingué el certificat d'àrab literari. Entre els anys 1970 i 1977 fou adjunta a la càtedra d'àrab i professora de llengua i literatura àrab a la Universitat de Barcelona.

Paral·lelament, des dels anys seixanta desenvolupà l’associació  Bayt al-Thaqafa (‘Casa de la Cultura’), de la qual fou directora, consolidada a partir del 1974. Amb seu a Barcelona i a Sant Vicenç dels Horts, aquesta entitat té com a objectiu ajudar els immigrants àrabs residents a Catalunya a aconseguir la inserció social, sense perdre les seves arrels. Organitza també activitats per a l’alfabetització en català i en castellà, cursos de promoció de la dona i de formació professional, activitats de suport a la llengua i a la cultura àrab dels infants, activitats esportives i lúdiques, etc. Disposa d'un servei d’assessoria jurídica per als immigrants i d’una biblioteca amb obres sobre el món àrab, la immigració i l’islam.

L’any 2000, fou nomenada consultora del Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós per a les relacions amb els musulmans, i l’any 2001, filla adoptiva de Sant Vicenç dels Horts. El 2002 rebé la Creu de Sant Jordi i el 2012 el Premi Memorial Cassià Just per la seva trajectòria. Fou membre del consell social del Síndic de Greuges (2005) i col·laborà també amb la càtedra d’Immigració, Drets i Ciutadania de la Universitat de Girona.

Col·laboració: 
MiDie / JosCa
Llegir més...