OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

IB3

Illes Balears 3
Illes Balears 3
periodisme period
Grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears, que depenen de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (EPRTVIB).

Comprèn les emissores de ràdio Ràdio IB3 i de televió IB3 Televisió. Impulsat pel Govern Balear presidit per Jaume Matas,les emissions de ràdio s'iniciaren l’1 de març de 2005, i les de televisió en règim regular, el 4 de setembre d’aquest mateix any. Durant els primers deu anys de la seva existència efectiva, el model seguit per IB3 fou d’externalització de les produccions, confiades a empreses privades, inclosos els informatius. A partir del gener de 2015, però, l´EPRTVIB presta el servei públic de ràdio i televisió de les Illes Balears de manera directa a través dels seus propis òrgans i mitjans. Des del punt de vista lingüístic a l’inici practicà un bilingüisme similar al del Canal 9 de Radiotelevisió Valenciana, que fou molt criticat pels col·lectius de defensa de la llengua a les Balears. Del 2007 al 2011 les emissions foren íntegrament en català. Té la seu central a Santa Ponça (Calvià, Mallorca) i delegacions a Menorca (Maó), Eivissa (Sant Rafel, Sant Antoni) i Formentera. El 2009 signà un acord de reciprocitat amb Televisió de Catalunya, amb la qual du a terme coproduccions. 

El desembre del 2010, s’aprovà la nova Llei de l’ens públic de radiotelevisió de les Illes Balears, que establia una majoria de dos terços per a la designació del director general, i per majoria simple en cas de no aprovar-se en primera votació. Després de les eleccions del 2011 s’aplicà la llei, i Antonio Pérez Gómez assolí el càrrec per majoria simple el 2012. Sota el govern de Josep Ramon Bauzà (2011-2015), tingué lloc un fort retrocés d’IB3 com a instrument de normalització lingüística a les illes Balears: les pel·lícules i les sèries s’emeteren només en versió castellana, i el 2012 trencà l’acord de reciprocitat amb TVC, que deixà reduït a la recepció del canal internacional. El març del 2016, el nou govern Balear reformà la Llei de l’ens públic rebaixant l’elecció del director general a tres cinquenes parts, i el càrrec recaigué en Andreu Manresa. A l’abril, IB3 recuperà el règim de reciprocitat amb TVC a través del canal IB3 Global. Al febrer del 2017 es constituí formalment el Consell Assessor de Continguts i Programació de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears. Format per quinze membres, la seva funció és assessorar i assistir el Consell de Direcció i el director general en la definició i l’avaluació de les polítiques de programació i de continguts de l’ens.

Col·laboració: 
LRG / GVA

Llegir més...