OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Kadima

ciències polítiques polít
Partit polític israelià de centre.

El nom significa ‘endavant’ en hebreu. Fou creat al novembre del 2005 per Ariel Sharon arran del seu projecte de retirada unilateral de Gaza, al qual s’oposaven la major part dels militants del seu propi partit, el Likud , del qual Kadima fou una escissió. Bé que la major part dels membres del nou partit procedien del Likud, hi ingressaren també afiliats d’altres formacions, com ara el líder laborista Shimon Peres .

A conseqüència de l’accident vascular cerebral que va deixar Sharon incapacitat (gener de 2006), el lideratge fou assumit per Ehud Olmert , que encapçalà la llista de Kadima en les eleccions del març del 2006, de les quals emergí com el partit més votat (29 escons sobre 120). Olmert esdevingué cap d’un govern de coalició format per Kadima, els laboristes, el partit religiós Shass i el partit dels pensionistes, i Shimon Peres , president d’Israel.

Arran de l’ofensiva al Líban de l’agost del 2006, a l’octubre donà entrada al govern al partit radical Yisrael Beytenu , el qual tanmateix en sortí al gener del 2008 en protesta pels contactes amb l’Autoritat Nacional Palestina. Al juliol del 2008 Olmert dimití com a líder del partit a causa d’un escàndol de corrupció, i fou substituït per la ministra d’afers estrangers Tzipi Livni, que encapçalà la candidatura del Kadima en les eleccions del febrer del 2009, comicis en què fou la força més votada i arran dels quals obtingué 28 escons.

Tanmateix, un acord entre el Likud, el nacionalista radical Yisrael Beitenu, dos partits religiosos i els laboristes li impedí formar govern, i a l’abril passà a l’oposició. Al maig de 2012 arribà a un acord per a entrar en la coalició de govern presidida per Benjamin Netanyahu , però al juliol l’abandonà a causa dels desacords sobre la llei de reclutament de religiosos a l’exèrcit.

Al novembre del mateix any Livni liderà una escissió i formà un nou partit, Hatnuah (‘El Moviment’) que prengué part en les eleccions del gener del 2013. En aquests comicis Kadima obtingué tan sols dos diputats, mentre que Hatnuah en guanyà sis i entrà al març en el govern de coalició presidit per Benjamin Netanyahu en el qual Livni ocupava la cartera de justícia.

Llegir més...