OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

àcid gras omega-3

substantiu masculím
Alimentació
alimentació, indústries alimentàries alim
Conjunt d’àcids grassos poliinsaturats essencials, és a dir, que contenen dos o més dobles enllaços en l’estructura química i que tenen el primer doble enllaç o insaturació en l’àtom de carboni terminal no carboxílic número 3.

S'han de subministrar a través de l’alimentació, ja que són essencials per a l’organisme humà i aquest no és capaç de sintetitzar-los. Els àcids grassos omega-3 més rellevants en nutrició humana són l’àcid alfa-linoleic o ALA (18:3 ω-3), l’icosapentaenoic o EPA (20:4 ω-3) i el docosahexaenoic o DHA (22:6 ω-3). Tot i que se sap que a partir de l’ALA es poden obtenir EPA i DHA, la capacitat del cos humà de convertir-los és molt limitada. Les principals fonts alimentàries d’àcids grassos omega-3 són el peix blau, algunes algues marines, els olis derivats d’aquests peixos, com també els olis de soja, de lli, de colza i de nous. El consum habitual i en quantitats adequades d’aquests àcids grassos es relaciona amb nombrosos efectes beneficiosos per a la salut, especialment per la seva acció cardioprotectora.

Col·laboració: 
MMB

Llegir més...