i Amical de Mauthausen | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Amical de Mauthausen

història hist
Associació creada el 1962, que agrupa els exdeportats republicans dels camps de concentració del Tercer Reich, i també els familiars i amics, tant dels supervivents com dels assassinats als camps.

Creada per Joaquim Amat-Piniella i altres exdeportats, amb seu a Barcelona, té com a objectiu treballar a favor de la memòria de les persones que, en acabar la Guerra Civil Espanyola, creuaren la frontera catalanofrancesa camí de l’exili i que més tard patiren la deportació als camps nazis. La referència de Mauthausen al nom es deu al fet que aquest camp de concentració fou el que reuní el nombre més gran de deportats de la Segona República Espanyola, bé que l’associació acull indistintament exdeportats de tots els camps nazis. Amb els anys, també ha crescut el nombre d’associats que no patiren l’experiència dels camps, però que estan interessats en la preservació de la memòria històrica. Col·labora i impulsa activitats a tot l’Estat espanyol i manté vincles amb altres entitats internacionals. Malgrat diversos intents anteriors, no fou legalitzada fins el 1978. L’any 1995 rebé la Creu de Sant Jordi.

El 2005 es féu públic que el president de l’Amical des del 2003, Enric Marco, mai no havia estat deportat a un camp de concentració, tal com ell afirmava. El mateix any fou expulsat de l’associació i tornà la Creu de Sant Jordi, que li havia estat atorgada el 2001 per la seva lluita contra el franquisme i el nazisme. Tot i l’escàndol, la reputació de l’associació féu que les activitats i el funcionament no se’n veiessin afectats. Fou nomenada nova presidenta la historiadora Rosa Toran, que ocupà el càrrec fins el 2013, que fou succeïda per Enric Garriga, fill de deportat.

Col·laboració: 
AnBa
Data de revisió: 
2016-04-19
Llegir més...