OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

patrimoni cultural immaterial

PCI
substantiu masculím
Art
PCI
art art
Conjunt de testimonis no tangibles que conformen l’herència cultural de la societat.

Aquest patrimoni viu forma part de les declaracions de la UNESCO per a la protecció i el manteniment del patrimoni cultural i de la seva diversitat. El concepte patrimoni cultural immaterial sorgí a la dècada dels anys 1990, i quedà definit com a gresol de la diversitat cultural de la humanitat i la seva conservació el 2003 en la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Es consideren patrimoni immaterial les tradicions i les expressions orals; les arts de l’espectacle (música tradicional, dansa i teatre); els usos socials, els rituals i els actes festius; els coneixements i els usos relacionats amb la natura i l’univers; i les tècniques artesanals tradicionals. L’any 2008 s’establí la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat amb les 90 obres mestres proclamades com a patrimoni oral i intangible (entre les quals hi havia el Misteri d'Elx, des del 2001, i la Patum de Berga, des del 2005).

Posteriorment, dels Països Catalans s’han afegit a la llista els següents elements: Tribunal de les Aigües de València (2009), els castells de Catalunya, el Cant de la Sibil·la de Mallorca i la dieta mediterrània (2010), les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, amb una especial rellevància de la muixeranga (2011), les Falles dels Pirineus (2015) i les Falles de València (2016). Del patrimoni espanyol i amb una forta presència als Països Catalans cal destacar-ne el flamenc (2010).

Col·laboració: 
MPG
Data de revisió: 
2016-12-01

Llegir més...