Museu del Modernisme Català

MMCAT (sigla)

Vidre emplomat de 1911, obra de Joaquim Mir, i exposat al Museu del Modernisme Català

© Museu del Modernisme Català

Museu de Barcelona inaugurat el març del 2010.

De caràcter totalment privat, els antecedents són la col·lecció de Ferran Pinós i Sánchez (Barcelona, 1947 - 29 de juliol de 2023) i Maria Guirao, els quals, en la seva activitat com a antiquaris de l’establiment Art Nouveau, adquiriren nombroses peces d’art de diferents corrents i èpoques artístics, però especialment del modernisme català. Amb aquestes obres presentaren periòdicament exposicions monogràfiques a la galeria Gothsland del carrer del Consell de Cent de Barcelona, que fundaren el 1978. Fins a la creació del MMCAT, la galeria prestà part del seu fons a exposicions temporals de Catalunya, la resta d’Europa, els EUA i el Japó.

Museu del Modernisme Català

© Museu del Modernisme Català

A mitjan dècada de 1980, Gothsland adquirí l’antiga fàbrica de Companyia Anònima Filatures de Fabra i Coats del carrer de Balmes de Barcelona, obra d’Enric Sagnier i Villavecchia, que inicialment fou utilitzada per als serveis de la galeria, i posteriorment habilitada gradualment com a museu, amb la restauració de les voltes i del paviment inferior, entre altres reformes. En una superfície de 1.000 m2, el museu exposa més de dues-centes obres d’un total de 350 pertanyents a una quarantena dels artistes més representatius del modernisme català en els camps de la pintura, l’escultura, les arts decoratives i el mobiliari.

Entre les peces més destacades cal esmentar la copa de marbre obra d’Eusebi Arnau i Mascort. Altres artistes modernistes de renom amb obra al museu són Miquel Blay i Fàbregas, Gaspar Camps i Junyent, Ramon Casas i Carbó, Pau Gargallo i Catalán, Antoni Gaudí i Cornet, Lluís Graner i Arrufí, Josep Llimona i Bruguera, Joaquim Mir i Trinxet, Alexandre de Riquer i Inglada, Santiago Rusiñol i Prats, Lambert Escaler i Milà i Modest Urgell i Inglada.