OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Reial Acadèmia Europea de Doctors

institucions de cultura inst cult
Corporació de dret públic que té per objecte la recerca en els diversos camps del saber i el seu foment en l’àmbit de la llengua catalana.

Té com a precedent l’Agrupació de Doctors matriculats de Catalunya, el qual després del Congrés de Doctors celebrat a Barcelona el 1915 es constituí definitivament al maig del 1919. En fou el primer degà president Àlvar Esquerdo. El 1920 prengué el nom de Col·legi de Doctors matriculats de Catalunya, i el 1924, sota la dictadura de Primo de Rivera fou rebatejada com a Col·legi de Doctors matriculats del Districte Universitari de Barcelona. Durant la Segona República i la Guerra Civil menà una existència molt migrada. Ressorgí l’any 1943. El 1989 fou sotmesa a una refundació, i fou reconeguda com a entitat de dret públic amb el nom d’Acadèmia de Doctors, i poc després, el mateix any Joan Carles I li concedí el títol de Reial. L'any 2016 canvià el nom per l'actual.

La seu oficial és a la Universitat de Barcelona. A més de les finalitats principals esmentades, manté la vinculació dels acadèmics a la universitat promou les relacions amb altres acadèmies i l’intercanvi cultural; vetlla pels drets de les persones amb el títol de doctor, exerceix les funcions consultives, representatives i electorals reconegudes per les lleis i assessora i emet informes als organismes oficials, entitats públiques i corporacions en matèries de la seva especialitat.

Dividida en cinc seccions (Ciències Socials, Ciències de la Salut, Ciències Humanes, Ciències Experimentals i Ciències Tecnològiques), consta de cent acadèmics numeraris, un màxim de cinquanta acadèmics corresponents i un màxim de vint-i-cinc acadèmics de número. La presidència d’honor és detinguda pel rei d’Espanya. L’Acadèmia és regida per una Junta de Govern, encapçalada pel Degà-President. Tots els càrrecs de la Junta tenen una durada de sis anys, reelegibles una sola vegada i renovables per meitat cada tres, per votació de la Junta General i en majoria simple.

Data de revisió: 
2019-10-07

Llegir més...