OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Joan Pinyol i Colom

Literatura
Joan Pinyol i Colom
© Joan Pinyol
literatura lit
Escriptor.
Capellades, Anoia, 27 de febrer de 1966

Llicenciat en Filologia catalana per la Universitat de Barcelona (1989), cursà un postgrau de direcció teatral a l’Institut del Teatre.

Com a docent, des del 1989 ha impartit classes de llengua catalana i literatura en diversos centres educatius de la comarca de l’Anoia, i des del 2008 és catedràtic d’ensenyament secundari. Des del 2011 és cap del Departament de Llengua Catalana a l’institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès. A més, col·labora amb el Consorci de Normalització Lingüística i en diversos mitjans de comunicació com a columnista d’opinió.

Ha publicat obres d’assaig i estudis en diverses revistes literàries, com ara Quadern, de la Fundació ARS de Sabadell, la Revista d’Igualada i Serra d’Or i també ha participat en volums col·lectius. Ha tractat l’obra i la personalitat de Pere Calders i Rossinyol, Joan Almirall i Forasté, Aleix Caballé i Tort, Joaquim Amat-Piniella, Pere Bosch i Ferran, Josep Costa i Solé i Albert Ràfols Casamada; a més, s’ha interessat especialment per temes relacionats amb la creació literària a l’Anoia des del segle XIX fins a l’actualitat i amb el microconte com a gènere literari, a partir del qual ha elaborat diversos estudis, l’ha conreat en diferents llibres i ha dut a terme una intensa tasca pedagògica en centres d’ensenyament i en biblioteques en què imparteix tallers de narrativa breu (contes) i brevíssima (microcontes).

És autor dels reculls de contes  Balancí d’onades (1994),  Avinguda Capri (1999, menció d’honor del Premi Pere Calders de Literatura Catalana 1998),  Ningú ve fet a mida (2001, finalista del IX Premi de Narrativa Ciutat d’Eivissa 2000),  Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna (2001, premi Vila d’Almassora 2000),  Inquieta nit i altres contes (2003),  Stòitxkov i Sofia (2003, premi Ciutat de Vila-real 2002),  Dorotea i la joia gegantina (2005),  Micromèxics (2007, premi Vila de Puçol 2006),  Pilota de set (2008, premi Recull de Narració ‘Joaquim Ruyra’ 2007),  Fi de curs a Bucarest (2008), Glops (2009) i Planeta Lluç (2012). També ha publicat la novel·la de terror Ningú no mor (2013). 

A banda, ha guanyat diversos premis per narracions publicades en antologies col·lectives. Ha participat en diversos fòrums literaris i és membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). El 1997 fou organitzador del XVII Congrés Anual de l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana, del Consell de la Joventut de Barcelona.

Llegir més...