OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Pere Martí i Bertran

Literatura
Pere Martí i Bertran
©
literatura lit
Catedràtic de llengua catalana i literatura, crític literari i escriptor.
Sant Quirze de Besora, Osona, 3 de desembre de 1952

Estudià a Ripoll i posteriorment a Barcelona, on cursà els estudis de filologia catalana a la Universitat Autònoma. Posteriorment exercí de professor de llengua i literatura catalanes en diversos centres d’Andorra, la Seu d’Urgell i Olot. Des de l’any 1986 és catedràtic de llengua i literatura a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès. També s’ha dedicat a la formació permanent del professorat i ha estat sotscoordinador de la matèria de literatura catalana per a les PAU i professor del Curs d’Aptitud Pedagògica. A part, ha escrit articles de crítica sobre literatura infantil i juvenil en diverses publicacions, com El 9 Nou , Diari de Barcelona , Escola Catalana , Revista de Catalunya , El 3 de Vuit i El 855 , entre moltes altres.

Ha estat assessor literari de diverses editorials i membre del consell de redacció de les revistes Escola Catalana , Diónysos i la Revista del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats . Ha format part de la secció literària de l’Institut d’Estudis Penedesencs, del Consell Assessor de la Llengua Catalana a l’Escola per la comissió de Didàctica de la Literatura i del Grup de Treball del Projecte Cànon de la Institució de les Lletres Catalanes. Juntament amb Jaume Aulet, l’any 2007 fou responsable del Dictamen sobre la situació de la Literatura catalana a l’Ensenyament Secundari , fet per encàrrec del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats.

És autor de diversos llibres de literatura infantil i juvenil, amb un estil realista caracteritzat per la temàtica ecologista, la presència d’animals en l’argument i l’elevada elaboració lingüística dels textos. Cal destacar-ne En Griset (1997), La nena que va pintar els cargols (1999),  En Griset aventurer (2000), Les tortugues de l’àvia (2001), La tortuga d’en Hans (2004), Els tresors del bosc (2005), L’avi ocellaire (2006), En Roger i el xoriguer (2009), La Mariona Perquès (2009) i Paraules bessones (2010). Algunes d’aquestes obres han estat publicades en format braille i s’han traduït al castellà, al basc i al gallec. També ha escrit una adaptació del conte popular rus Nataixa i la bruixa (1994) i la del drama d’Àngel Guimerà Terra Baixa (2010).

Ha traduït obres de literatura infantil i juvenil del francès i del castellà al català, com ara El misteri de l’habitació groga , de Gaston Leroux, o El nen que vivia als estels , de Jordi Sierra i Fabra. Des de l’any 2009 forma part del grup de treball responsable del Pla de Lectura de Centre del Departament d’Educació. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), per a la qual, l’any 2009, coordinà el IV Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana, celebrat a Mollerussa.

Llegir més...