OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Art Spiegelman

Disseny i arts gràfiques
dibuix dib
Autor i dibuixant de còmics nord-americà.
Estocolm, 15 de febrer de 1948

Fill de refugiats judeopolonesos, d’infant emigrà amb els seus pares a Nova York, on cursà estudis d’art i filosofia inacabats. Posteriorment treballà en la indústria gràfica i creà alguns còmics, molt influït per l’ambient underground d’aleshores. Després d’un col·lapse nerviós a resultes del qual fou internat en un centre psiquiàtric, anà a San Francisco (1972), on fou professor d’art i publicà diversos còmics, entre els quals cal citar Prisoner on the Hell Planet , sobre el suïcidi de la seva mare.

Un altre cop a Nova York, del 1979 al 1987 fou professor de la New York School for Visual Arts. En 1980-90 edità, amb la seva dona Françoise Mouly, la revista de còmics RAW i el 1986 publicà les sèries de Maus: A Survivor's Tale , My Father Bleeds History , basades en les memòries del seu pare sobre l’Holocaust, del qual era un supervivent, en les quals presentava els nazis com a gats i el jueus com a ratolins.

El 1991 en publicà una segona col·lecció,  Maus II: And Here My Troubles Began , que li valgué un premi Pulitzer especial l’any següent. Ha publicat també molts altres àlbums i cobertes de revistes, una de les quals a  The New Yorker sobre els atemptats de l’onze de setembre de 2001 que tingué un gran ressò. L’any 2011 rebé el Gran Premi del Festival Internacional de Còmic d’Angulema.

Llegir més...