i CaixaBank | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

CaixaBank

economia econ
Banc constituït al juny del 2011 que depèn de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Té l’origen en la societat inversora Criteria CaixaCorp, participada en el 80% per la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. Fou el primer banc creat per una caixa d’estalvis en el marc de reorganització del sistema d’entitats financeres de l’Estat espanyol arran de la crisi iniciada l’any 2008.

Assumí gradualment les funcions de banca minorista i internacional, i cedí a Criteria CaixaCorp les participacions industrials, menys les de Telefònica (5%) i Repsol. El setembre del 2018 anuncià la venda de la seva participació (9,3%) a Repsol. L’1 de juliol de 2011 començà a cotitzar en borsa. Els principals directius en l'etapa inicial foren Isidre Fainé i Casas (president) i Joan Maria Nin i Gènova (conseller delegat), el qual al juny del 2014 fou rellevat per Gonzalo Gortázar. El 2016 Fainé fou succeït a la presidència per Jordi Gual.

Al setembre del 2011 arribà a un acord amb el Banc de la Petita i Mitjana Empresa (Bankpyme), al qual adquirí tot el negoci bancari, valorat en uns 1.200 milions d’euros, que incloïa la cartera d’inversió creditícia, la gestora de fons i els dipòsits dels clients, a més de la xarxa d’oficines. Al febrer del 2013 formalitzà l’adquisició del Banc de València i, amb Telefónica, creà la societat conjunta Telefónica Consumer Finance per a finançar la compra de terminals i dispositius mòbils per als clients d’aquesta companyia. A partir de mitjan del 2014 fou, juntament amb Criteria CaixaHolding, una de les entitats bancàries sorgides de la reestructuració de “la Caixa”, que donà lloc a la Fundació Bancària “la Caixa”, de la qual depenen. L'agost d'aquest any tancà un acord amb el banc britànic Barclays pel qual adquiriria el negoci minorista (unes 270 oficines) d'aquesta entitat a l'Estat espanyol per 800 milions d'euros. CaixaBank controla també el 44% del Banco Português de Investimento (BPI), el tercer banc de Portugal, del qual el febrer del 2017 n'assolí el control efectiu (85% del capital). L'octubre del 2017 anuncià el trasllat del domicili social a València, que justificà pel clima d'incertesa creat pel conflicte entre els governs català i espanyol.  

Llegir més...