OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Correllengua

lingüística ling
Conjunt d’actes i manifestacions reivindicatius en suport de la llengua catalana.

Sorgí de l’adaptació als Països Catalans d’una iniciativa amb finalitats similars en suport del basc, la korrika , i es posà en pràctica per primer cop l’any 1993 a Mallorca. El 1995 se'n féu la primera edició al País Valencià i des del 1996 a Catalunya. Des d’aquest any l’entitat que l’organitza és la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), coordinadament amb entitats de defensa del català de tots els Països Catalans, llevat del País Valencià, on la funció organitzadora la du a terme Acció Cultural del País Valencià . És de periodicitat anual tret de Mallorca, on s’alterna anualment amb l’Acampallengua, de característiques similars.

Les diverses activitats lúdiques, de debat, informació i reflexió, folklòriques i artístiques en formats diversos es vertebren simbòlicament amb la flama del Canigó, que recorre les diverses poblacions que s’hi adhereixen. En els seus inicis, el seu nombre no passava de la dotzena i el 2011 eren més de 300.

Adaptats a les realitats polítiques i sociolingüístiques de cadascun dels Països Catalans, els eixos reivindicatius del Correllengua se centren en la defensa de la unitat de la llengua, el català com a única llengua oficial i la fidelitat lingüística dels catalanoparlants. De manera complementària, hom hi afegeix altres objectius, com poden ser la llengua catalana com a factor de cohesió social o la reivindicació de personatges significats en la defensa del català com ara Joan Oliver i Sallarès , elements presents en l’edició de l’any 2011.

El finançament dels actes va a càrrec de les mateixes entitats organitzadores, d’entitats, establiments i persones adherides, i de la venda d’articles diversos que hi estan relacionat (samarretes, adhesius, cartells, etc.).

Llegir més...