OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Luis de Guindos Jurado

Economia    Política
Luis de Guindos Jurado
© La Moncloa
economia econ i ciències polítiques polít
Economista i polític castellà.
Madrid, 16 de gener de 1960

Llicenciat en ciències econòmiques i empresarials pel Colegio Universitario de Estudios Financieros de la Universidad Complutense de Madrid, el 1983 superà oposicions a tècnic comercial i economista de l’Estat. Des d’aleshores ha ocupat càrrecs tant en organismes públics com en l’empresa privada.

Entre d’altres, ha estat soci conseller d’AB Asesores, vocal assesor del secretari d’Estat d’Economia i cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General de Comerç. En la primera legislatura del Partido Popular presidida per José María Aznar López, el 1996 fou nomenat director general de Política Económica y Defensa de la Competencia. En la segona legislatura (2000-04) fou secretari general del mateix òrgan i secretari d’Estat d’Economia (2002-04). També fou membre del consell de direcció de Renfe del 1997 al 2000, de l’Institut de Crèdit Oficial (2000-02), i de la Societat Estatal de Participacions Industrials (2002), i elaborà el programa econòmic amb el qual el candidat del PP, Mariano Rajoy, es presentà a les eleccions generals del 2004.

Al febrer del 2006 fou nomenat president executiu de Lehman Brothers per a Espanya i Portugal, i al novembre del 2008 director del Centre del Sector Financer que donà lloc a la consultora PricewaterhouseCoopers i l’escola de negocis de l’Instituto de Empresa, del qual fou nomenat director l’any 2010. Al juny del 2009 fou nomenat membre del Consell d’Administració d'Endesa com a extern independent.

Ideòleg del Partido Popular en política econòmica a través de la direcció dels estudis de la Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales (FAES), al desembre del 2011 fou nomenat ministre d’Economia i Competitivitat del Govern de Mariano Rajoy sorgit de les eleccions del 20 de novembre d’aquest any. En funcions en el càrrec des de les eleccions del 20 de desembre de 2015, el 16 d'abril de 2016 assumí també el ministeri d'indústria en funcions en substitució del dimissionari José Manuel Soria. La seva missió principal, com a membre de l'Eurogrup, ha estat la de negociar els rescats a la banca espanyola per la Comissió Europea i també els límits de dèficit espanyol. Optà sense èxit a presidir l'Eurogrup (2015). Fou confirmat en els càrrec de ministre d'economia i d'indústria en el nou govern presidit per Mariano Rajoy (novembre del 2016). Al febrer del 2018 fou elegit vicepresident del Banc Central Europeu (càrrec vigent a partir del juny), i al març el substituí al capdavant del ministeri d'economia Roman Escolano. 

Data de revisió: 
2018-03-07

Llegir més...