i agricultura ecològica | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

agricultura ecològica

substantiu femeníf
Agronomia
agricultura agr
Agricultura que utilitza mètodes de producció, preparació i distribució de productes agropecuaris conformes amb les normes establertes pel Reglament (CE) 834/2007 del Consell Europeu, de 28 de juny de 2007, sobre producció i etiquetatge dels productes ecològics.

La definició dels estàndards governamentals de producció ecològica que permeten la certificació oficial de la producció estan inspirats en els criteris de la Federació Internacional de Moviments Ecològics (International Federation of Organic Agriculture Movements, IFOAM). Les primeres normes començaren a Europa l’any 1991, al Japó l’any 2001 i el 2002 als Estats Units. L’any 2005 l’IFOAM publicà una guia internacional de criteris de certificació de la producció ecològica que es basa en els anomenats principis de salut, ecologia, justícia i tutela.

Els moviments ecològics (o orgànics, tal com es coneixen als països anglosaxons) sorgiren a mitjan segle XX com a reacció a la utilització de fertilitzants minerals i de pesticides de síntesi. Per reposar de nutrients i matèria orgànica que perd el sòl durant el conreu, l’agricultura ecològica intenta maximitzar la utilització de recursos renovables integrats en sistemes agrícoles locals. Promou la diversitat vegetal i la utilització de varietats locals i en canvi rebutja la utilització d’organismes modificats genèticament (OMG) i els seus derivats. Per gestionar adequadament el sòl, la producció ecològica promou la integració de la producció agrícola i ramadera i l’alimentació del bestiar amb productes ecològics obtinguts localment. Per assegurar el benestar animal, l’agricultura ecològica preveu que les condicions d’estabulació, les pràctiques pecuàries i la càrrega ramadera s’han de fer d’acord amb les característiques de cada espècie procurant sempre que sigui possible l’accés dels animals a l’aire lliure o pastius.

El 2012, els principals mercats de productes ecològics es troben a Europa i als Estats Units i representen un 70% del negoci mundial. La superfície certificada com a ecològica representa un 2% de la superfície certificada cultivada mundial (uns 30 milions d’hectàrees). La major part d’aquesta superfície es troba a Austràlia, Europa i l’Amèrica Llatina amb el 39,23 i 20% de la superfície total, respectivament. A Catalunya la superfície acreditada com a ecològica pel CCPAE representa unes 90.000 ha.

Llegir més...