OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Vinseum. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Museu de Vilafranca del Penedès
Museu
Museu de Vilafranca del Penedès
Vinseum. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
© Vinseum
museologia museol
Museu fundat el 1935 amb el nom de Museu de Vilafranca del Penedès.

Té els precedents en l’Exposició d’Art del Penedès (1929) i en l’activitat del pare Martí Grivé, que contribuí a impulsar la idea d’un museu per a la ciutat. El 14 d’agost de 1935 es constituí el patronat del museu. Tot i que el 1936 l’ajuntament adquirí l’antic palau medieval de la corona catalanoaragonesa com a seu del museu, la Guerra Civil n’interrompé l’activitat, que reprengué a la postguerra. El 1945, amb l’ampliació de la secció dedicada al vi, esdevingué el primer museu del vi a l’Estat espanyol. Des dels anys seixanta del segle XX, les nombroses donacions donaren un fort impuls al museu, que hagué d’ampliar les sales d’exposicions. Al febrer del 2000 l’ajuntament i l’antiga Caixa d’Estalvis del Penedès constituïren la Fundació Privada Museu de Vilafranca - Museu del Vi. L’any 2007 rebé la denominació actual.

Té la seu en tres edificis contigus del centre històric de Vilafranca del Penedès: l’antic palau medieval de la corona catalanoaragonesa, construït entre els segles XII i XIII, molt modificat posteriorment, Cal Pa i Figues, remodelat en profunditat en 1966-75 i la capella de Sant Pelegrí, d’estil gòtic, habilitada el 1980 com a sala d’exposicions. El Palau Reial, declarat bé cultural d’interès nacional el 1949, ha estat sotmès a successives restauracions (1943-54, 1956-73) en les quals tingué un protagonisme destacat l’arquitecte Jeroni Martorell, i remodelacions, la darrera de les quals entre el 2010 i el 2012 a partir del projecte de l’arquitecte Santi Vives. A banda de les actuacions de restauració, hom hi habilità els actuals 1.800mde superfície útil, dels quals 500 mdestinats a exposició. Un nou auditori amb capacitat per a 170 persones, una botiga i un espai per a la degustació completen la remodelació del museu.

Els fons i les col·leccions són agrupats en les seccions d’arqueologia, art i ceràmica, ciències naturals i col·lecció del vi. El fons d’arqueologia té els fonaments en l’obra de Pere Giró i Romeu, pioner en l’excavació de jaciments del Penedès durant la primera meitat de segle XX. Els materials exposats i continguts al museu corresponen a uns 600 jaciments excavats de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, del Paleolític a l’edat mitjana. Sobresurt la làpida funerària a dues cares, l’anvers, l’original d’època romana (segle II) i el revers, d’època medieval (final del segle XIII). Els fons d’art i de ceràmica es nodreixen de les nombroses donacions, entre les quals cal esmentar les de Manuel Trens (1972), integrada sobretot per les col·leccions d’art litúrgic i la de dibuix i pintura catalanes, i la de ceràmica de Joan Bonet (1978), formada per unes 1.500 peces dels Països Catalans dels segles XIV al XIX. Els fons de ciències naturals corresponen a aportacions de particulars en els camps de la geologia, la paleontologia i l’ornitologia. La col·lecció del vi inclou testimonis de segles d’activitat vitivinícola (eines, recipients, etc.).

Col·laboració: 
JPW

Llegir més...