i Dominique de Courcelles | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Dominique de Courcelles

Literatura catalana    Literatura francesa
Dominique de Courcelles

història hist i literatura lit
Historiadora de la literatura catalana i catalanòfila francesa.
París, 10 de juny de 1953

Llicenciada per l’École Nationale des Chartes (1980), en 1983-86 fou membre de l’École des Hautes Études Hispaniques et Ibériques (Casa de Velázquez, Madrid) i residí a Barcelona i Vic.  

El 1988 obtingué el doctorat en lletres i ciències humanes per la Sorbona amb la tesi L’écriture dans la pensée de la mort en Catalogne: les joies (goigs) des saints, de la Vierge et du Christ de la fin du moyen âge au XVIIIe siècle (1714).

És professora i directora de recerca del Centre National de la Recherche Scientifique (École Normale Supérieure de Lió i École Nationale des Chartes de París). Titulada en ciència i teologia de les religions, a l'Institut Catholique de París (1988), és professora d’Història de les religions i de les representacions religioses a l’École Polytechnique des del 1998 i directora de recerca del Centre National de la Recherche Scientifique de l'École Normale Supérieure des Lettres et Sciences Humaines de Lió des del 2000. L’any 2003 esdevingué titular de la cátedra Marcel Bataillon del Colegio de México.

Els seus estudis i publicacions se centren en la literatura religiosa medieval i moderna, sobretot del món hispànic, i ha tractat en profunditat l’obra de sant Joan de la Creu, Teresa de Jesús, Ausiàs Marc, Bernat Metge, Joan Martorell (Tirant lo Blanc), Isabel de Villena i Ramon Llull, entre d’altres. De l’obra d’aquests dos darrers, entre altres, a més d’estudis, n’ha fet ha fet versions al francès.

Ha publicat, entre d’altres, La Parole de l'ange, l'écriture et le corps (1991), sobre els goigs catalans, Thérèse d'Avila: femme d'écriture et de pouvoir dans l'Espagne du Siècle d'Or (1993), La Parole risquée de Raymond Lulle: entre judaïsme, christianisme et islam (1993), Augustin ou Le génie de l'Europe: 354-430 (1995), Montaigne au risque du Nouveau Monde (1996), Les Cants de Mort d'Ausias March: l'échec de la félicité éternelle au XVe siècle (1998),Langages mystiques et avènement de la modernité (2003), Les enjeux philosophiques de la mystique (2007) i la narració filosoficopoètica Voyage d'herbe et de pluie (2004), entre d’altres.

És acadèmica  corresponent a l’estranger de la Reial Acadèmia de Bones Lletres (2007) i membre  numerària de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (2008). L’any 2013 rebé el Premi Crítica Serra d’Or de catalanística per la versió catalana (2012) del seu treball sobre Ramon Llull de (1993). Imparteix cursos i seminaris com a professora invitada en nombroses universitats i forma part de la direcció del Collège International de Philosophie (2004), de IVITRA-Universitat d’Alacant (des del 2005) i del comité scientífic de l’Institut de Recerca en Cultures Medievales de la Facultat d’història de l’Universitat de Barcelona (des del 2012), entre altres organitzacions.

Llegir més...