OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Jordi Bayona i Url

Cinematografia    Disseny i arts gràfiques    Edició    Literatura
cinematografia cin, literatura lit i arts gràfiques gràf
Guionista i editor de còmics, periodista, dramaturg, cineasta, tècnic editorial i escriptor.
Vic, Osona, abril de 1931 — la Floresta, Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental, 25 de maig de 2013

Membre de grups teatrals com La Pipironda i El Camaleó, del 1963 al 1983 treballà per a l'Editorial Bruguera com a redactor i redactor en cap de revistes de còmics (Ven y Ven, Suplemento de Historietas del DDT, El Campeón de las Historietas, Bravo i Mortadelo).

Fou també traductor al castellà de tires còmiques de Pilote, com Achille Talon i Blueberry, i amb material d’aquesta revista francesa fou editor, també per a Bruguera, de Gran Pulgarcito (1969-70). Fou enviat a Mèxic per l’editorial (1978) perquè hi introduís edicions de Mortadelo o Los Cuates (Zipi y Zape). Posteriorment produí sèries com La historia vista por detrás i fou guionista d’El Capitán Trueno, Mike Palmer, detective privado i Jimmy Bananas.

Dirigí, entre d'altres, el curtmetratge Cascar el huevo (1975), el guió del qual també escriví, i els llargmetratges Puta pela (1981, amb Andreu Martín com a coguionista i amb Ovidi Montllor com a actor) i Material urbà (1987). Publicà també les novel·les La noia de la tricolor (2003) i Persistència del mal (2011).

Llegir més...