i Joan Montanyès i Martínez | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Joan Montanyès i Martínez

Arts de l'espectacle (altres)
espectacles espect
Pallasso, conegut també pel nom artístic de Monti.
Barcelona, Barcelonès, 10 de març de 1965 — Barcelona, Barcelonès, 17 de maig de 2013

Fill del director teatral Josep Montanyès, estudià solfeig i piano al Conservatori de Barcelona i el 1990 rebé el primer encàrrec professional, la música per a la producció de Maria Estuardo del Teatre Lliure, per al Festival del Grec.

Ja com a actor i pallasso, a la dècada dels anys noranta fundà, conjuntament amb Tortell Poltrona, la companyia Banda Clown. Col·laborà també fins el 2001 en diversos espectacles de la companyia Comediants (Dimonis, La Nit, Mediterrània, Y al final un espejismo, Bi).  

L'any 1996 fundà la una companyia de circ pròpia, Monti & Cia, amb la qual, generalment acompanyat d’Oriol Boixader, Oriolo, i, més esporàdicament, amb altres clowns (Jordi Martínez, Domènec de Guzmán, Fulgenci Mestres, Pipo Sosman, etc.) presentà espectacles de petit format, com ara Clàssics (1996), Klowns (1997, premi especial de la Crítica), Utopista (1999), Fools folls (2000) o Fòrum 2 mil i pico (2002).

En ocasió del Fòrum de les Cultures de Barcelona, l’any 2004 muntà l’espectacle Grotesco, que fou el punt de partida per a impulsar un espai propi de creació a Vilanova i la Geltrú, que acollí espectacles i companyies fins el 2011. En 2006-2008 fou el primer director artístic del nou Circo Price de Madrid.

Entre les seves actuacions i produccions posteriors cal esmentar el paper a Petita feina per a pallasso vell, en l’espectacle dirigit per Ramon Simó (2009), l’espectacle en solitari Història d’un pallasso (presentat el 2010 a la fira de teatre Mostra d’Igualada) i la direcció artística de La veritable història de Pinotxo, d’Il Circo Italiano (2011, presentat a les festes de Sant Narcís de Girona). L’any 2001 rebé el premi Max especial de circ. L’any 2014 rebé a títol pòstum la Creu de Sant Jordi.

Col·laboració: 
GVA

Llegir més...