OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Otto Muehl

art art
Artista austríac.
Grodnau, Burgenland, 16 de juny de 1925 — Faro, l'Algarve, 26 de maig de 2013

Mobilitzat a 19 anys, prengué part en l’ofensiva de les Ardenes (1944), experiència que el marcà. Després de la Segona Guerra Mundial exercí com a mestre i terapeuta i alhora es familiaritzà amb les teories de Wilhelm Reich sobre el potencial alliberador del sexe. A partir d’aquesta doctrina articulà la seva trajectòria artística al voltant del rebuig total a normes i convencions, als quals contraposà els impulsos i els instints més elementals sense cap mena de restriccions.

Les seves obres, moltes vegades explícitament escatològiques, cercaren provocar sempre sensacions viscerals, bàsicament repulsió o abjecció (que, segons ell, confrontaven l’espectador amb les pròpies repressions). Censurat diverses vegades per les autoritats per immoralitat, fou el principal exponent, en aquesta mateixa tònica, del moviment denominat

 accionisme , centrat en el cos com a mitjà d’expressió artística. Desenvolupat els anys seixanta a Viena, tingué una considerable repercussió a tot Europa.

El 1970 creà la Comuna de Friedrichshof, que arribà a tenir uns 600 membres i filials a París, Munic o Berlín. Aquesta organització subsistí fins el 1990, enmig d’incidències diverses, com ara acusacions d’irregularitats financeres, actuacions dictatorials, trets sectaris i abusos sexuals.

L’any 1991 Muehl fou jutjat per pederàstia i delictes relacionats amb el narcotràfic. Després de complir la condemna, el 1997 s’instal·là amb un grup de fidels a Portugal, on continuà la seva obra fins a la mort. Durant els anys de presó continuà essent molt productiu, especialment en el camp de la pintura i com a autor d’escrits teòrics. Publicà l’autobiografia Aus dem Gefängnis (‘De la presó estant’, 1997). Des del 1998, li foren dedicades diverses exposicions monogràfiques al seu país.

Llegir més...