i Edward Snowden | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran enciclopèdia catalana

Edward Snowden

Periodisme
periodisme period
Informàtic i activista d’internet nord-americà.
Elizabeth City, Carolina del Nord , 21 de juny de 1983

Inicià estudis de programació a la Universitat de Maryland, que no acabà, i el 2003 ingressà a l’Exèrcit dels EUA, que abandonà el mateix any a causa d’un accident. Des d’aleshores treballà per a la National Security Agency (NSA) i en sistemes informàtics de seguretat de la Central Intelligence Agency (CIA).

El 2007 anà a Ginebra per compte d’aquesta institució, que abandonà el 2009, i es reincorporà a la NSA com a extern a través de diverses empreses consultores -una de les quals l’acomiadà al juny del 2013 per violació del codi ètic-. Al maig del 2013 es traslladà de Hawaii, on residia, a Hong Kong. El 5 de juny del mateix any el diari britànic The Guardian publicà un article en què s’afirmava que la NSA enregistrava en secret les converses telefòniques de milions de ciutadans dels EUA, i l’endemà el mateix diari i el Washington Post donaren detalls del programa secret PRISM d’espionatge d’internet.

El 9 de juny The Guardian identificà Snowden com a autor de les filtracions, i poc després el govern dels EUA presentà càrrecs criminals contra ell. Posteriorment Snowden fugí a Moscou i demanà asil polític a diversos estats (Veneçuela, Equador, Bolívia), que finalment li denegaren. Rússia li oferí asil temporal, i la demanda d’extradició dels Estats Units originà un conflicte diplomàtic. L'agost del 2014 les autoritats russes li allargaren el permis de residència a tres anys.

Paral·lelament, continuaren les filtracions en diversos mitjans de comunicació, cosa que tensà les relacions entre els EUA i diversos dels seus aliats europeus. Snowden justificà les seves accions adduint la decepció dels anys que treballà per a la NSA i la CIA i apel·lant a la transparència i a la llibertat d’expressió.

Llegir més...