OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Transparència Internacional

Sigla deTI
Sigla deTI
ciències polítiques polít
Organització internacional no governamental creada el 1993 amb la finalitat de combatre la corrupció arreu del món.

Observa una posició d’independència i neutralitat polítiques per tal d’assolir els seus objectius fundacionals: establir una diagnosi basada en dades fiables sobre la corrupció en cada cas, garantir la transparència dels governants envers els ciutadans i promoure la responsabilitat a tots els nivells de la societat, especialment en el compliment de les lleis, els mecanismes, els compromisos i els valors democràtics.

Malgrat que el finançament prové tant de pressupostos governamentals com de projectes d’organitzacions internacionals per al desenvolupament, i de donacions d’empreses i individus privats, la transferència dels fons està explícitament vinculada a l’acceptació de la incondicionalitat del seu ús per Transparència Internacional, fins i tot si va contra el mateix donant. A banda, tampoc accepta donacions d’empreses o individus dels quals hom hagi provat pràctiques corruptes.

Present en més d’un centenar de països, elabora l’índex de percepció de la corrupció, un baròmetre global sobre corrupció, a més d’informes amb periodicitat regular en els quals estableix una diagnosi de la corrupció en cada estat i dades comparatives. Els secretariat de coordinació internacional té la seu a Berlín. Entre els èxits de l’organització cal esmentar el seu paper determinant en les convencions de l’OCDE contra el suborn i de les Nacions Unides contra la corrupció, adoptades el 1997 i el 2003, respectivament, i els Principis Antisuborn en els Negocis (2003). De manera més general, Transparència Internacional ha contribuït a situar la corrupció en el centre dels debats sobre el desenvolupament econòmic.

Llegir més...