i ʿAbd al-Fattāḥ Saʿīd Ḥusain Ḫalīl al-Sīsī | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels sumaris

Gran enciclopèdia catalana

ʿAbd al-Fattāḥ Saʿīd Ḥusain Ḫalīl al-Sīsī

Abd al-Fatà Saïd Husein Khàlil al-Sissí
Política
Abd al-Fatà Saïd Husein Khàlil al-Sissí
ciències polítiques polít
Militar i polític egipci.
el Caire, 19 de novembre de 1954

Graduat a l'Acadèmia Militar l'any 1977, serví la infanteria, on ascendí al comandament d'una divisió mecanitzada. Posteriorment passà al ministeri de defensa, on tingué càrrecs en seguretat i intel·ligència; fou agregat militar a l'Aràbia Saudita, cap de la Divisió Militar del Nord i director d'intel·ligència militar (2008).  Després de la caiguda del president Ḥusnī Mubārak com a resultat de la Primavera Àrab (febrer de 2011), fou nomenat membre del Consell Suprem de les Forces Armades, l'òrgan de govern interí format pels militars.

Després de les eleccions parlamentàries (novembre 2011-gener 2012) i presidencials (juny de 2012) que donaren la victòria als Germans Musulmans i al seu líder Muḥammad Mursī , aquest nomenà Al-Sīsī cap suprem de les forces armades a l'agost, alhora que impedia als militars participar en l'elaboració de la nova Constitució. Les tensions a què donà lloc el projecte islamitzador del president Mursī, que dividiren profundament el país, culminaren en el cop d'estat que el deposà al juliol del 2013.

La responsabilitat de la dura resposta de l'exèrcit a les protestes dels partidaris del president enderrocat, amb centenars de morts, fou atribuïda a Al-Sīsī. Al març del 2014 dimití els càrrecs militars per concórrer a les eleccions presidencials, que guanyà al maig amb més del 90% dels vots, segons estimacions oficials.

Col·laboració: 
GVA
Llegir més...