i Jaume Fàbrega i Colom | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Jaume Fàbrega i Colom

Alimentació
gastronomia gastr
Gastrònom.
Vilavenut, Pla de l'Estany, 1948

Llicenciat i doctorat en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona, ha estat professor d'Història de l'Art Contemporani i de Teoria i Tècniques de l'Art de la Universitat de Girona. Professor de Gastronomia i Direcció hotelera i director del curs d'enologia de l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona. Imparteix i dirigeix cursos en aquesta i altres universitats dels Països Catalans i de l’Estat espanyol, i també a l’Escola de Tastavins del Gironès, al Centre Cultural del Vi i a la Facultat de Medicina de l'Hospital Trias i Pujol, a més de realitzar conferències i ponències en centres acadèmics culturals.

És membre de nombroses organitzacions (Federació Internacional de Periodistes de Turisme, Comitè Espanyol d'Història de l'Art, Junta de Disseny del FAD, Junta Directiva de l'Associació Catalana d'Escriptors i Periodistes de Turisme, entre d’altres) i membre fundador de l'ACCA (Associació Catalana de Crítics d'Art).

S’ha dedicat molt especialment a la investigació de la cuina catalana, que concep com un tret cultural diferenciat, i que ha divulgat més d’una seixantena de llibres. Cal esmentar-ne El llibre del porc. Guia d'embotits i pernils (1996), El llibre del peix (1996), La cuina catalana (1995, en 9 volums), Del Neanderthal a l'eructe de la Coca-Cola (1996 premi d'assaig literari Sant Miquel d'Engolasters), Nació i deglució. Fílies i fòbies de la cultura del gust (1997), La cuina mediterrània (1998, en 3 volums, premi Gourdmand World Cookbook 2000 per la versió castellana), La cuina de Mallorca  (1999, premi Gourdmand World Cookbook 2000), La cultura del gust als Països Catalans (2000, premi Rovira i Virgili d’assaig 1999), La cuina medieval. A taula amb Francesc Eiximenis (2000), El llibre de la ratafia. Ratafies i licors d'herbes de tot el món (2001, premi Gourdmand World Cookbook 2001), El gust d'un poble. Els plats més famosos de la cuina catalana (2002),  La cuina del país dels càtars. Cultura i plats d'Occitània, de Gascunya a Provença (2003), Memòries del gust. La cuina familiar al Pla de l'Estany (2003), Dalícies. A taula amb Salvador Dalí (2004), Taronges de Xàtiva. Cavallers, cuiners i papes: orígens i apogeu de la cuina valenciana (premi Carlos Sarthou d'assaig  2006), El convit del Tirant. Cuina i comensalitat, de l'Edat Mitjana a Ferran Adrià. (2007 premi d'assaig Sant Miquel d'Engolasters), Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet (2008), La cuina del Pirineu català (2009), Quan les trumfes fan cantar els àngels (2010), Cuina monàstica. Les receptes dels nostres monestirs (2013), La cuina marinera de la Costa Brava (2013), L'essència de la cuina catalana. Receptes amb història i anècdotes (2013), Sabors de la Mediterrània. Barcelona (2013), La cuina del 1714. Història i receptes (2014), La cuina modernista. Obrers, menestrals, burgesos i indians (2015), La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians (2016) i La cuina antiga. Ibers, grecs i romans (2017).

Ha estat guardonat amb el premi Robert de Nola (1981) pels articles de gastronomia publicats a Punt Diari amb Jean-François Revel, el Premi d'Honor de la Chaîne des Rôtisseurs (1987 i 1992), el VI premi Pedro Rovira-Chaîne des Rôtisseurs (1988 i 1992), el III premi Jaume Ciurana d'articles periodístics (1988) pels articles publicats a Girona Gastronòmica, la Placa Gastronòmica Ciutat de Girona (1991), el premi Raïm d'Argent (1981) amb Juan Mari Arzak i el premi de periodisme Cresta del Gall del Penedès (1994).

Data de revisió: 
2018-02-28

Llegir més...