i dades massives | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

dades massives

big data (en)
substantiu femeníf
pluralpl
Electrònica i informàtica
big data (en)
informàtica inform
Conjunt de dades que, pel seu enorme volum, han de ser processades per mitjà de les modernes tecnologies de la informació i la comunicació, ja que ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals.

El processament de les dades massives inclou, entre d’altres, operacions com l’emmagatzematge, la classificació, l’anàlisi, el filtratge, la transferència, la visualització, etc., i, a través de la mineria de dades (basada en tècniques estadístiques i algoritmes) hom les converteix en informació significativa. L’enorme volum de dades generat és el resultat de les mateixes noves tecnologies de la informació i la comunicació (internet, ordinadors, mòbils etc., amb el seu programari associat). L’obtenció i el processament de les dades massives prové sobretot de grans organitzacions, tant públiques com privades (empreses, governs, administracions, organismes internacionals, institucions financeres, serveis públics, universitats, recerca científica, indústria, etc.).

Tant el volum creixent de dades a disposició d’aquestes organitzacions com les tècniques cada vegada més refinades de processament han donat lloc a polèmiques sobre possibles vulneracions del dret a la privacitat i a la intimitat.

Data de revisió: 
2015-11-13
Llegir més...