OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Elisenda Paluzie i Hernández

Economia
Elisenda Paluzie i Hernández
© Arxiu E. Paluzie
economia econ
Economista i activista política.
Barcelona, 13 d’octubre de 1969

Llicenciada per la Universitat de Barcelona (1992), màster en economia internacional i desenvolupament econòmic per la Universitat de Yale (1996) i doctora en economia per la UB (1999), ha desenvolupat la seva carrera acadèmica a la Universitat de Barcelona, on ha estat professora ajudant (1993-95), titular interina (1995-2001) i professora titular (2001) del Departament de Teoria Econòmica. Des del 2009 al 2017 fou degana de la Facultat d’Economia i Empresa i des del març del 2020 és catedràtica d’economia a la Universitat de Barcelona. Els seus camps de recerca són la nova geografia econòmica i el comerç internacional, els efectes de la liberalització del comerç sobre la localització de les activitats econòmiques i les finances públiques, en concret en el sistema de finançament territorial a Espanya i les conseqüències per a l’economia catalana.

És autora de nombrosos treballs, entre els quals destaca Podem! Les claus de la viabilitat econòmica de la Catalunya independent, que rebé el Premi Catalunya d’Economia 2015, concedit per la Societat Catalana d’Economia, filial de l’Institut d'Estudis Catalans. És directora del Centre d’Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials des del 2001, i en 2007-09 ho fou de la Xarxa de Referència en Economia i Polítiques Públiques, institucions de recerca de la Generalitat de Catalunya.

Paral·lelament a la trajectòria acadèmica, ha tingut una destacada actuació com a activista política per la independència de Catalunya: secretària de finances de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (1989-94), promotora de la campanya “Economistes pel No” a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006 i militant (2008-12) d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit on fou consellera nacional. Membre de l’Assemblea Nacional Catalana, el març del 2018 la seva candidatura fou la més votada en les eleccions al Secretariat Nacional, que l’elegí per a rellevar Jordi Sànchez a la presidència de l’entitat. Revalidà el càrrec el juny del 2020 al capdavant d’un nou Secretariat Nacional.

Llegir més...