OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

vehicle de transport amb conductor

Sigla VTC
substantiu masculím
Transports
Sigla VTC
transports transp
Servei de transport en què el client contracta un vehicle privat, conduït pel seu propietari, a través d’una aplicació mòbil gestionada per una empresa.

L’aplicació, connectada a un GPS, permet localitzar els conductors més propers i ajustar el preu del viatge (sobre el qual la companyia cobra un percentatge), en funció de la distància i el temps emprat en el recorregut. La diferència amb les companyies de taxis convencionals és que les companyies VTC no disposen d’una flota de vehicles i que els conductors no són professionals, sinó particulars vinculats a través d’un contracte a la companyia que utilitzen el seu cotxe privat per a oferir el servei. El conductor, per tant, pot adaptar a la seva conveniència els horaris i els desplaçaments. En principi, constitueix una modalitat d’ingressos complementària i ha estat esmentat com a exemple d’economia col·laborativa. La primera d’aquestes empreses fou Uber, que començà a funcionar el 2010, i posteriorment n’han sorgit d’altres com Lyft, Cabify o Didi Chuxing.

Els VTC han estat considerats des dels inicis pel sector del taxi com una competència deslleial, en part a causa de l’absència de regulació, i aquest sector ha protagonitzat una fortíssima resistència a la seva implantació en la gran majoria de les ciutats. De manera gradual els governs han anat introduint normatives per a regular aquest nou sector (a l’Estat espanyol amb un decret llei de l’octubre del 2018 que modificava la Llei d’ordenació dels transports terrestres i preveia que les comunitats autònomes assumissin les competències de regulació de les VTC).

Data de revisió: 
2018-11-23

Llegir més...