OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

COVID-19

covid-19, malaltia del coronavirus 2019
substantiu femení o [masculí alternatiu]f [m]
Biologia i ecologia    Medicina
covid-19, malaltia del coronavirus 2019
medicina med i biologia biol
Malaltia respiratòria d’origen víric causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

Afecta sobretot les vies respiratòries, molt especialment els pulmons, i en els casos més greus causa pneumònies que poden ser de resultats fatals. Els símptomes són bastant inespecífics, i de vegades persones infectades poden estar molt de temps amb manifestacions molt lleus o sense cap manifestació. Generalment cursa amb febre, tos seca i, en els estadis més avançats i greus, dificultats per a respirar. Altres símptomes que es poden presentar són pèrdua en la capacitat olfactiva i dolor generalitzat als ossos i a la musculatura. Afecta, en principi, tots dos sexes sense distincions i a totes les edats, però les afectacions més greus es produeixen en homes d’edat avançada o també en persones amb determinades malalties prèvies (malalties cardiovasculars o respiratòries, diabetis, etc.). En un nombre elevat de casos la mort es produeix com a conseqüència d’una resposta excessiva del sistema immunitari, amb particular incidència de la sobreinflamació.

Molt contagiosa, s’estima que la taxa de contagi (R0) en absència de mesures de protecció i d’immunitat de la població atacada pel virus pot situar-se entre 1,5 i més de 4. Les diferències entre els valors depenen de les poblacions estudiades i de les condicions en què es troben. El virus es transmet primàriament persona a persona a distàncies curtes, fixant-se a les mucoses (ulls, boca, orificis nasals) a través de l’alè expulsat en respirar, parlar o per atacs de tos i, secundàriament, per contacte de les mucoses amb altres parts del cos, sobretot les mans o els objectes on la persona infectada diposita el virus, on pot mantenir-se actiu durant períodes variables en funció de factors diversos. Posteriorment, l’OMS admeté el contagi via aerosols.

A causa del gran nombre de casos de la malaltia no detectats, se’n desconeix la taxa de letalitat, bé que s’estima que és força superior a la de les variants més habituals de la grip (generalment inferior al 0,5%). En els mesos posteriors en què es declarà, primer com a epidèmia i posteriorment com a pandèmia (entre el final del 2019 i el principi del 2020), no es coneixia cap vacuna ni cap tractament específic contra la malaltia, que es combat amb mesures preventives per a evitar-ne la propagació (aïllament dels malalts, confinament de les poblacions a partir d’una determinada taxa d’infeccions, higiene sistemàtica, etc.). L’escalada de contagis i de morts donà lloc a una cursa sense precedents a escala mundial per a la recerca d’una vacuna, així com de fàrmacs eficaços. El desembre del 2020 la Gran Bretanya i Rússia començaren a administrar les primeres vacunes.

Quan la malaltia ha arribat a la categoria de pandèmia o d’epidèmia un element clau de les mesures per a controlar-la i revertir-la són les proves diagnòstiques a la major part possible de la població afectada, atès que el virus és contagiós fins i tot en les primeres fases de la malaltia, quan no presenta símptomes o són molt lleus. Les proves diagnòstiques més esteses són dues: d’una banda, la prova PCR (sigla de l’anglès polymerase chain reaction, ‘reacció en cadena de la polimerasa’), amb la qual es detecta el material genètic del virus i, per tant, la infecció en el malalt. En segon lloc, el test serològic permet detectar anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang i confirma la resposta del sistema immunitari contra el virus. Una altra prova també utilitzada és el test antigènic que identifica les proteïnes del virus.

La malaltia s’originà suposadament en un mercat a la ciutat xinesa de Wuhan (província de Hubei), on algunes espècies d’animals destinats a ser consumits haurien estat els reservoris del virus. Les autoritats xineses feren públic la detecció de la infecció el desembre del 2019. El 30 de gener de 2020 l’OMS declarà la COVID-19 emergència sanitària mundial i l’11 de març la qualificà de pandèmia. A banda de les condicions sanitàries de cada país, el curs de la pandèmia segueix un curs fluctuant, molt en funció de les mesures de contenció adoptades, el rigor en la seva aplicació i el seu seguiment entre la població. En absència de vacuna o de fàrmacs d’eficàcia provada, les mesures consisteixen bàsicament en confinaments, detecció massiva de focus de contagi, distància social, protecció per mitjà de mascaretes i higiene. Cal esmentar el cas de la Xina, que passà de ser el focus originari de la pandèmia a declarar-la controlada l’octubre del 2020, mentre que als Estats Units i al Brasil una política especialment laxa per part dels governs ha estat considerada la causant de les incidències més elevades. Amb un nombre significativament elevat de contagis per habitant, al continent europeu l’Estat espanyol, Bèlgica i la Gran Bretanya es trobaven entre els països que, des de la irrupció de la pandèmia, presentaven les situacions més problemàtiques.

Data de revisió: 
2020-12-09

Llegir més...