Eusebi Bosch i Humet

(Sabadell, Vallès Occidental, 1860 — Barcelona, 1948)

Compositor, director i pedagog català.

Vida

Iniciat pel seu pare, estudià a Barcelona amb J.T. Vilar, J.M. Arteaga, C. Vidiella i D. Sánchez i, a més, tingué G. Balart com a mestre de composició. A quinze anys entrà a formar part de l’Orquestra del Teatre Principal de Barcelona com a violinista, i poc després ingressà a l’Orquestra de la Societat de Concerts, on ocupà la plaça de primer violí. A vint-i-dos anys inicià la seva carrera de director a Barbastre (Osca), on estrenà la seva Missa en sol major, opus 29, una Mazurka de concierto per a piano i altres obres. El 1886 retornà a Barcelona contractat com a segon director d’una companyia d’òpera italiana. L’any següent estigué al capdavant d’una companyia d’òpera a Girona, i el 1888 a València. El 1892 obtingué la direcció de l’Escola Municipal de Música de Sabadell, a més de la direcció de la seva banda municipal, i fou l’encarregat de redactar els nous reglaments d’aquesta escola, en els quals, a més de les assignatures llavors preceptives, inclogué la història de la música, l’estètica, el cant coral i l’anàlisi musical. Romangué a l’entitat fins el 1898, i el 1910 concursà per a la plaça de músic major de la banda municipal de Barcelona. Col·laborà amb J.M. Folch i Torres en la tasca de divulgació del teatre per a infants i posà música a l’obra d’aquest darrer Els esclops de la sort (1914). Entre les seves darreres obres hi ha l’òpera Epitalami, amb text d’Ambrosi Carrion, estrenada el 1936. Rebé diversos guardons al llarg de la seva carrera, entre ells fou nomenat membre titular de l’Acadèmia Artisticocientificoliterària d’Hainaut, a Bèlgica.

Obra
Música vocal

1 missa de rèquiem; diverses òperes (Redhya, estr. 1906; El hijo de Cristo, Febo, La sort), sarsueles i himnes (Gloria al travall [sic], red. pno., publ. 1893); harmonitzacions de cançons populars

Música instrumental

2 poloneses de concert per a orquestra, diverses sardanes, 1 poema simfònic (Alhambra), peces per a piano (Flor de lis: mazurka de concierto, pno., ed. 1884?; Marcha fúnebre, pno., s.a. ed.)

Bibliografia
Complement bibliogràfic
  1. Bosch i Humet, Eusebi: Organografía general de todos los instrumentos musicales, Ildefonso Alier, Editor, Madrid 1918?
  2. Bosch i Humet, Eusebi: Cançons populars recullides a les Guilleries, L’Avenç, Barcelona 1909