OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia de la música

Joaquim Zamacois i Soler

Música

Sumari de l’article

música mús
Compositor i teòric català.
Santiago de Xile, 1894 — Barcelona, 1976

Vida

Fill de pare basc i mare catalana, de ben petit anà a viure amb la seva família a Barcelona, on estudià música al Conservatori del Liceu amb mestres com V. Costa i Nogueras (piano) i F. de Paula Sánchez i Gavagnach (composició). El 1914 fou nomenat professor d’aquest centre. Entre el 1945 i el 1963 fou professor d’harmonia i composició i director del Conservatori de Música de Barcelona. Autor d’arrels nacionalistes, sempre feu ús de melodies i harmonies populars catalanes en la música que escriví, tot i que en algunes obres s’aprecia un toc impressionista. Algunes de les composicions més representatives de Zamacois són La sega, obra per a orquestra inspirada en un poema de Ramon Masifern i que rebé el Premi Patxot el 1928, i la suite Aguafuertes, per a piano. També cal destacar-ne les cançons per a veu i piano amb textos de poetes catalans, com El mariner o Campanar nevat. Altres títols són: Sonata, per a violí i piano, el poema coral Himne ibèric, amb lletra de J. Maragall, el poema simfònic Los ojos verdes, les obres per a cor Per Sant Joan i Cant de joia, les obres per a orquestra Margaridó i Elegia i les sarsueles Margaritiña, El caballero del mar i El aguilón. També compongué sardanes, entre les quals Margaridó i Figaronenca, i cançons cuplets com Nena i Els tres tombs. Entre els seus tractats destaquen Teoría de la música (1949), Tratado de armonía (1945), Curso de formas musicales (1960), Temas de estética y de historia de la música (1975) i Guión de historia de la música (1975), que continuen editant-se i utilitzant-se com a llibres de text.

Bibliografia

Complement bibliogràfic

 1. Zamacois i Soler, Joaquim: Programa-guió de l’assignatura formes musicals, Conservatori de Liceu, Barcelona 1938
 2. Zamacois i Soler, Joaquim: De la Escuela Municipal de Música del año 1886 al Conservatorio Superior Municipal de Música del 1963, Ayuntamiento de Barcelona, Barcelona 1963
 3. Zamacois i Soler, Joaquim: Guión de historia de la música, Ediciones Quiroga, Madrid 1975
 4. Zamacois i Soler, Joaquim: Temas de pedagogía musical, Ediciones Quiroga, Madrid 1981
 5. Zamacois i Soler, Joaquim: Teoría de la música dividida en cursos, Editorial Labor, Barcelona 1949, ...1994
 6. Zamacois i Soler, Joaquim: Tratado de armonía, Editorial Labor, Barcelona 1945, ...1992
 7. Zamacois i Soler, Joaquim: Ejercicios correspondientes al tratado de armonía, Casa Editorial de Música Boileau, Barcelona 194-?, 1958
 8. Zamacois i Soler, Joaquim: Curso de formas musicales con numerosos ejemplos musicales, Editorial Labor, Barcelona 1960, ...1993
 9. Zamacois i Soler, Joaquim: Ejercicios de contrapunto, Casa Editorial de Música Boileau, Barcelona 1977
 10. Zamacois i Soler, Joaquim: Temas de estética y de historia de la música con textos de numerosísimos autores diferentes, Editorial Labor, Barcelona 1975, ...1990
 11. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Teoría perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: primer curso, Conservatorio del Liceo; S.Blasi, Barcelona 19--?
 12. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Teoría perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: segundo curso, Conservatorio del Liceo; S.Blasi, Barcelona 19--?
 13. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Teoría perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: cuarto curso, Conservatorio del Liceo; S.Blasi, Barcelona 19--?
 14. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Teoría perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: quinto curso, Conservatorio del Liceo, Barcelona ?, ...1989
 15. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Teoría perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: sexto curso, Conservatorio del Liceo, Barcelona ?, ...1989
 16. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Solfeo: curso 1º, Conservatorio del Liceo, Barcelona
 17. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Solfeo: curso 3º, Conservatorio del Liceo, Barcelona
 18. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Solfeo perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: cuarto curso, Boileau, Barcelona 19--?
 19. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Solfeo perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: quinto curso, Boileau, Barcelona 19--?
 20. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Solfeo perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: sexto curso, Boileau, Barcelona 19--?
 21. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Solfeig: curs 2n, Conservatori del Liceu, Barcelona
 22. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Teoría perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: tercer curso, Conservatorio del Liceo; S.Blasi, Barcelona 19--?
 23. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Programa de la asignatura teoría-solfeo: 1er curso, Conservatorio del Liceo; Mariano Galve, Barcelona 19--?
 24. Abreu, Avel.lí; Serra, Pere; Zamacois i Soler, Joaquim: Solfeo perteneciente a la asignatura teoría-solfeo: segundo curso, Boileau, Barcelona 19--?
 25. Zarzo Pitarch, Vicent: Compendio sobre escuelas europeas de trompa, Piles, Editorial de Música, Valencia 1994
Col·laboració: 
NPR

Llegir més...