OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia de la música

Antoni Ros Marbà

Música

Sumari de l’article

música mús
Director d’orquestra català.
l’Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 1937

Vida

Inicià els estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Posteriorment estudià direcció d’orquestra amb Eduard Toldrà a Barcelona, Sergiu Celibidache a l’Acadèmia Chiggiana de Siena i Jean Martinon a Düsseldorf, on obtingué el primer premi de fi de curs. El 1965 aconseguí per oposició la plaça de director titular de l’Orquestra Simfònica de la RTVE, càrrec que mantingué fins el 1967. Ha estat director titular de l’Orquestra Ciutat de Barcelona (1967-78 i 1981-86) i director musical de l’Orquestra Nacional d’Espanya (1978-81). El 1979 fou nomenat director titular de l’Orquestra de Cambra Holandesa, formació amb la qual feu gires de concerts per diversos països, entre els quals la Xina. Posteriorment en fou principal director convidat.

El 1978 debutà amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín, convidat per Herbert von Karajan. Ha obtingut notables èxits dirigint les formacions més importants de França, Anglaterra, Suïssa i Itàlia, i actuant als principals centres musicals d’Amèrica, el Japó i la Xina. Dirigeix sovint orquestres espanyoles, alemanyes i escandinaves. En el camp de l’òpera destaquen els seus èxits amb les obres de W.A. Mozart, R. Strauss, G. Verdi, G. Puccini, R. Wagner, A. Berg, B. Britten, L. Janaceck, etc. Cal destacar també la seva direcció de la primera producció mundial de l’òpera The Duenna, de Robert Gerhard, i de Divinas palabras, d’Antón García Abril.

Entre els seus enregistraments sobresurten els realitzats en el camp de la música espanyola: obres d’E. Granados (Goyescas), F. Mompou o X. Montsalvatge, així com nombroses sarsueles (Doña Francisquita, Bohemios i La Verbena de la Paloma). El 1965 rebé el Prix International du Disque "Arthur Honegger" per la seva gravació de Les set paraules de Crist, de J. Haydn. De la producció com a compositor cal destacar-ne les cantates per a corals infantils Tirant lo Blanc (1977) i Un concert desconcertant (1986) i l’obra per a soprano, cor infantil i orquestra Como el viento y el mar (2000), amb text de Federico Mayor Zaragoza. Ha realitzat cursos de direcció a Barcelona i Rotterdam, i a partir del 1999 ha participat en el Curs Internacional de Direcció d’Orquestra d’Igualada. El 1988 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 1989 el Ministeri de Cultura li concedí el Premio Nacional de Música. Des de l’any 2001 és director titular de l’Orquestra Reial Filharmonia de Galícia.

Bibliografia

Complement bibliogràfic

  1. Ros i Marbà, Antoni; Suñén, Luis: La música: hablando con Antoni Ros-Marbà, Acento, Madrid 1994
Col·laboració: 
GMB

Llegir més...