OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia de la música

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

Música

Sumari de l’article

música mús
Denominació que prengué l’antiga Orquestra Ciutat de Barcelona a partir de la constitució d’un consorci integrat per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya el 1994.

L’any 1944 l’Ajuntament de Barcelona impulsà la creació de la primera orquestra estable de Catalunya, l’Orquestra Municipal de Barcelona, promoguda pel compositor i director català Eduard Toldrà. Complint l’objectiu per al qual fou creada -la difusió de la música culta, especialment la dels músics catalans, entre el gran públic-, l’Orquestra Municipal de Barcelona de seguida es feu un lloc en la vida musical de la Barcelona de l’època, i inicià un cicle regular de concerts simfònics en què col·laboraren els principals intèrprets del món. El 1962 Albert Ferrer agafà la direcció de l’orquestra en morir Eduard Toldrà, càrrec que desenvolupà fins que el 1967 deixà la batuta en mans d’Antoni Ros Marbà. En aquest moment l’orquestra passà a denominar-se Orquestra Ciutat de Barcelona. Ros Marbà dirigí l’OCB fins el 1978 i, posteriorment, en una segona època, del 1981 al 1986. Altres directors titulars han estat S. Mas (1978-81), F.P. Decker (1986-91) i L.A. García Navarro (1991-93). El 1994 Decker fou nomenat principal director convidat, i del 1996 al 2002, Foster en fou el director titular. El 2002 fou nomenat per al càrrec E. Martínez Izquierdo per a les tres temporades següents. A més de la temporada de concerts a l’Auditori de Barcelona, convertit en seu de l’orquestra a l’abril del 1999, l’orquestra manté una gran activitat a l’estranger, i ha actuat a Alemanya, França, Suïssa, Àustria, la República Txeca, Eslovàquia, Corea, el Japó, Romania i Puerto Rico. El 2002 ha realitzat una gira pels Estats Units i una altra per Europa. D’altra banda, ha efectuat enregistraments amb segells tan prestigiosos com Naxos, Decca o EMI, entre d’altres, i ha estrenat obres de compositors contemporanis, com ara X. Montsalvatge.

Bibliografia

Complement bibliogràfic

  1. Bieito, José Luís: [Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya], Ajuntament de Barcelona, Institut Municipal d’Educació de Barcelona, Barcelona 1995?
  2. Consordi de l’Auditori i l’Orquestra: L’Auditori, Memòria 1999, Consorci de l’Auditori i l’Orquestra, Barcelona 2000
Col·laboració: 
AdL

Llegir més...