i Cobla La Principal de la Bisbal | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia de la música

Cobla La Principal de la Bisbal

Música

Sumari de l’article

música mús
Cobla orquestra catalana fundada el 1888 a la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà), fruit del ric ambient musical bisbalenc generat, des del 1880, pel mestre J. Carreres i Dagas.

Considerada popularment la primera cobla de Catalunya, ha estat guardonada en diferents concursos i premis. El 1892, sota el guiatge del seu segon director J.M. Soler, guanyà el premi d’interpretació al concurs de les Festes Colombines de Barcelona, i l’any 1902 obtingué la Medalla d’Honor, ex aequo amb la Principal de Peralada, al concurs de les Festes de la Mercè de Barcelona. El 1932 fou nomenada Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya, títol que li fou restituït el 1978. Ha estat dirigida per R. Mercader, J.M. Soler, J. Saló -gràcies al qual la formació es mantingué capdavantera des des la fi de la guerra fins als anys vuitanta-, G. Canet, C. Saló, J. Cassú i F. Cassú. El 1995 fou escollida per al guardó "Català de l’any" pel Cercle Català de Madrid i, el 1997, fou convidada a participar a la Setmana Cultural de l’Havana (Cuba), entre altres actuacions prestigioses.

Bibliografia

Complement bibliogràfic

  1. Molero i Pujós, Eugeni: La Principal de la Bisbal, cobla de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona; Editorial Pòrtic, Girona 1981
Col·laboració: 
JRB / CRD

Llegir més...