OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia de la música

sul tasto

italià*
Música
música mús
En la tècnica d’execució dels instruments d’arc, cop d’arc que consisteix a fer passar aquest més a prop del diapasó del que és habitual.

Significa, literalment, ’sobre el diapasó’ i s’usa en contraposició a sul ponticello. El timbre particular i eteri d’aquest cop d’arc és conseqüència de la dificultat d’emissió dels harmònics parells provocada per la pressió més lleugera del que és habitual de l’arc sobre la corda en aquesta zona particularment allunyada del pont.

Les primeres vegades que apareix esmentat (S. Ganassi: Regola rubertina, 1542), s’atribueix al cop d’arc sul tasto un caràcter trist i melancòlic. Igual que sul ponticello, les mencions de la seva utilització són escasses durant el segle XVII, i fou a partir de la segona meitat del XVIII que el seu ús com a recurs expressiu es generalitzà. La indicació flautando, generalment associada a sul tasto pel seu timbre particular, també pot ser associada a sul ponticello (L. Nono: Varianti, 1957: sul ponticello flautando) com a recurs tímbric combinat.

Col·laboració: 
EMo

Llegir més...